Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na cantuccini z orzechami laskowymi

Przepis na cantuccini z orzechami laskowymi

Przepis na cantuccini z orzechami laskowymi

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztukna ok. 60 sztuk:
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • sól morska - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 20 dkg
  • laska wanilii (środek) - 2 szt.
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka do herbaty
  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • orzechy laskowe - 20 dkg

Całkowity czas przygotowania

Opis

Włosi coś wiedzą o słodyczach. Jeśli lubisz kawę, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis, bo te cantuccini są najlepsze z pyszną kawą mrożoną. Bardzo łatwo można je przygotować, długo zachowują świeżość i istnieją różne wariacje na temat ich wykonania (nie tylko ta z orzechami laskowymi). Ich pieczenie też jest zawsze nowym przeżyciem.


Sposób przygotowania

1
Z białek jaj, cukru i szczypty soli ubij sztywną pianę.
2
Dodaj do piany żółtka i środek z laski wanilii.
3
Dosyp mąkę i sodę oczyszczoną i mieszaj wszystko dokładnie za pomocą robota kuchennego.
4
Jak ciasto jest już gotowe, dodaj orzechy laskowe i mieszaj dalej. Teraz użyłam orzechów laskowych, ale do ciasta można dodać prawie cokolwiek, np. czekoladę, suszone owoce, różne ziarna i nasiona.
5
Wyłóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i uformuj z niego pół-wałek.
6
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wyłóż na niego ciasto. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 170-180 C przez 25-30 minut, aż się przyrumieni.
7
Czekaj żeby ciasto trochę wystygło, a następnie ząbkowanym nożem pokrój je w kawałki o grubości 1-2 cm. Smacznego! Moim zdaniem najlepiej pasują z białą kawą!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf