Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasteczka berlińskie

Przepis na ciasteczka berlińskie

Przepis na ciasteczka berlińskie

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na spód ciasta

  • mąka pszenna (typ 500) - 300 g
  • cukier puder - 100 g
  • masło - 200 g
  • orzechy włoskie, mielone - 50 g
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.

Na ciasto

  • dżem morelowy - 6 łyżek stołowych

Na gotowane nadzienie

  • cukier kryształ - 150 g
  • woda - 500 ml
  • orzechy włoskie, mielone - 200 g
  • herbatniki szkolne (mielone) - 300 g
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • miód akacjowy - 1 łyżka stołowa

Na „kratkowany” biszkopt

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 80 g
  • cukier kryształ - 60 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Przysmakiem mojego dzieciństwa są ciasteczka berlińskie. W oryginalnym przepisie wśród przypraw występowały goździki. Ja je pomijam, bo inaczej smak byłby zbyt bożonarodzeniowy. Dodaję za to cynamon. Nie oznacza to, że goździków użyć nie można - jak kto lubi.


Sposób przygotowania

1
Mąkę mieszamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, ugniatamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2
Kiedy ciasto odpoczywa, możemy zająć się nadzieniem. Wodę gotujemy z cukrem.
3
Do miski wrzucamy zmielone herbatniki, zmielone orzechy, startą skórkę z cytryny, miód i cynamon, po czym dolewamy gorącą wodę z cukrem. Całość dobrze mieszamy.
4
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wymiar blachy i przekładamy na blachę. (Ciasto jest kruchawe, dlatego ten sposób wałkowania jest bardzo pomocny) Możemy też podociskać ciasto na blasze. Moja blacha ma wymiary 31x31 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy wstępnie przez 15 minut przy temperaturze 180 C.
5
Smarujemy konfiturami, na które nakładamy gotowane nadzienie. Rozsmarowujemy je zwilżonym nożem i spłaszczamy.
6
Jajka na kratkę biszkoptu rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę. Ubitą na sztywną pianę z białka stopniowo dodajemy do żółtek.
7
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzór kratki na cieście. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 C.
8
Po wystygnięciu kroimy na kawałki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf