Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasteczka Rigoletto

Przepis na ciasteczka Rigoletto

Przepis na ciasteczka Rigoletto

4.666665
4.6666653
Dodaj do ulubionych!53

Składniki

na
sztukna 24 sztuk:

Na ciasto

  • masło - 100 g
  • cukier puder - 90 g
  • jajko wymieszane - 60 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 40 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 140 g

Na farsz

  • czekolada gorzka (53%) - 70 g
  • śmietanka do ubijania - 50 ml

Do dekoracji

  • czekolada gorzka (53%)
  • pistacje zielone

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
16884.8
kcal
Białka
166.46
gram
Węglow.
409.52
gram
Tłuszcze
1619.15
gram

Opis

Stare, klasyczne domowe ciasteczka. Do kawy, herbaty, albo po prostu jako przekąska.


Sposób przygotowania

1
Mąkę i kakao w proszku porządnie mieszamy w misce.
2
Cukier puder dokładnie spieniamy z masłem, a w trakcie kolejnego spieniania dodajemy jajko. Kiedy mikser miesza dokładnie wszystkie składniki, drewnianą łyżką mieszamy także mąkę z kakao w proszku. Jednolitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na którego końcówkę nałożyliśmy rurkę o średnicy 12 mm.
3
Przy użyciu rękawa cukierniczego wyciskamy na blachę wyścieloną silikonowym papierem do pieczenia masę na kształt półkul o średnicy ok. 3,5 cm. Pieczemy je przez 6 minut w 200 C bez termoobiegu.
4
Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za przygotowanie kremu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy na parze, w międzyczasie podgrzewamy śmietankę. Po rozpuszczeniu czekolady i zagotowaniu śmietanki dolewamy ją do czekolady i mieszamy, aż otrzymamy gładki krem bez grudek. Odstawiamy go na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce, do wystygnięcia.
5
Połowę półkul odwracamy spodem do góry. Wyciskamy na nie nadzienie, a resztę półkul wykorzystujemy jako przykrycie ciasteczek.
6
Jako element dekoracyjny, wyciskamy na górę każdego ciasteczka kropelkę czekolady i posypujemy zielonymi pistacjami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf