Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto ciasteczkowe z jabłkami

Przepis na ciasto ciasteczkowe z jabłkami

Przepis na ciasto ciasteczkowe z jabłkami

5
51
Dodaj do ulubionych!89

Składniki

na
blachę 30x20 cmna 1 blachę 30x20 cm:

Na ciasto

  • jabłko - 1.25 kg
  • woda - 800 ml
  • cukier kryształ - 200 g
  • budyń w proszku (waniliowy) - 120 g
  • herbatniki szkolne (w ksztalcie czworokątu) - 500 g

Na wierzch

  • kakao w proszku - holenderskie - 50 g
  • cukier kryształ - 80 g
  • woda - 100 ml
  • masło - 50 g

Całkowity czas przygotowania

80 minut przygotowania + co najmniej 1 godzina chłodzenia

Opis

Prosty, smaczny jabłecznik domowej roboty. To wystarczy, żeby stać się jego fanem! ;)


Sposób przygotowania

1
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
2
Po starciu dodajemy cukier, zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez ok. 10 minut na miękko.
3
Podczas gotowania, mieszamy budyń w proszku z pozostałymi 300 ml wody.
4
Gdy jabłka będą miękkie, dolewamy budyń i stale mieszając zagęszczamy przez 1-2 minuty.
5
Herbatniki układamy na spodzie blachy 30x20 cm, smarujemy równomiernie ciepłym kremem jabłkowym i przykrywamy herbatnikami.
6
Przygotowujemy polewę czekoladową. Kakao mieszamy z cukrem i wodą, po czym gotujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
7
Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, żeby łatwiej się kroiło, a herbatniki zmiękły od kremu. Możemy nawet zostawić na całą noc, moim zdaniem tak będzie jeszcze lepiej.
8
Później pora na konsumpcję!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf