Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto jogurtowe

Przepis na ciasto jogurtowe

Przepis na ciasto jogurtowe

5
53
Dodaj do ulubionych!47

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na kruche ciasto

  • cukier puder - 30 g
  • masło - 60 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 90 g

Na krem

  • jogurt naturalny - 500 g
  • cukier kryształ - 170 g
  • skrobia kukurydziana - 33 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • masło topione - 75 g
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.
  • sok z cytryny - 0.5 szt.

Całkowity czas przygotowania

Z tego 120 minut chłodzenia po upieczeniu.

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
2628.93
kcal
Białka
47.8675
gram
Węglow.
321.772
gram
Tłuszcze
131.983
gram

Opis

Ciasto przygotowane na wzór pieczonego sernika. Lekko kwaśne, orzeźwiające, pieczone ciasto jogurtowe. Po prostu boskie! Można podawać z owocami, sosami owocowymi i sorbetami.


Sposób przygotowania

1
Najpierw zajmujemy się kruchym ciastem. Mąkę, cukier puder i zimne masło mieszamy ze sobą i ugniatamy.
2
Ciasto układamy płasko na dnie formy do pieczenia o średnicy 22 cm. Następnie przez ok. 10 minut pieczemy na złotobrązowy kolor.
3
Do miski wlewamy jogurt naturalny, cukier kryształ, skrobię spożywczą, całe jajo. Ucieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z cytryny. Następnie dokładnie mieszamy - możemy przy użyciu mixera. Na końcu dodajemy i mieszamy stopione masło.
4
Uzyskaną masę wlewamy do formy na wystudzone ciasto. Następnie w 170 stopniach (bez termoobiegu) pieczemy przez 40 minut.
5
Jeżeli się upiekło, wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy na zimno!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf