Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto limonkowe (Key Lime Pie)

Przepis na ciasto limonkowe (Key Lime Pie)

Przepis na ciasto limonkowe (Key Lime Pie)

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:

Na bazę herbatnikową

  • ciastka zbożowe (mielone) - 225 g
  • cukier puder - 3 łyżki stołowe
  • masło topione - 3 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • mleko zagęszczone (słodzone) - 340 ml
  • żółtko jaja - 5 szt.
  • sok z limonki - 200 ml

Na wierzch

  • śmietanka do ubijania - 500 ml
  • żelatyna w proszku - 3 łyżeczki do herbaty
  • cukier puder - 110 g
  • cukier waniliowy - 24 g
  • limonka - 1 szt.

Na posypkę biszkoptową

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 4 dkg
  • cukier kryształ - 4 dkg

Całkowity czas przygotowania

+ 2 godzin chłodzenia

Opis

Słynny przepis na ciasto limonkowe z Florydy widziałam już w niejednej odmianie. My najbardziej lubimy wersję z bitą śmietaną. Intensywny aromat limonki jest doskonały w połączeniu z waniliową bitą śmietaną.


Sposób przygotowania

1
Ciasto możemy przygotować w formie do tarty, bądź w misie ceramicznej. Ja wybrałem drugą opcję. Ważne, żeby miała średnicę 22-23 centymetrów. Mielone herbatniki wrzucamy do miski, mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem.
2
Przesypujemy mielone ciasteczka do misy lub formy do tarty, ugniatamy równomiernie, wykładami nimi brzegi na wysokość 2,5 cm. W równomiernym ułożeniu mielonych herbatników pomoże umieszczenie w naszym naczyniu miski o jeden rozmiar mniejszej. W piekarniku rozgrzanym do 160 stopni pieczemy przez 8 – 10 minut. Wyciągamy i całkowicie studzimy.
3
Mieszamy w misce składniki na nadzienie - żółtka jaj, mleko zagęszczone i wyciśnięty sok z limonki – wykorzystajmy do tego większe limonki. Wylewamy masę na wystudzoną bazę z ciasteczek i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Jeżeli lekko potrząśniemy w połowie pieczenia, masa powinna mieć konsystencję kisielu.
4
W międzyczasie przygotowujemy waniliową bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej części mleka. Mleko możemy trochę podgrzać, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła. Uważajmy, by mieszanina nie była zbyt ciepła! W przeciwnym wypadku gruba warstwa piany zapadnie się podczas krojenia. Zaczynamy ubijać dobrze schłodzoną śmietanę. Kiedy jest już w połowie ubita, dodajemy dwie części cukru i roztwór żelatyny, ubijamy pianę na sztywno. Potem wstawiamy ją do lodówki.
5
W celu otrzymania znajdującej się na bokach ciasta posypki biszkoptowej, oddzielamy żółtka od białek, białka zaczynamy ubijać, dodajemy do nich cukier i ubijamy dalej. Żółtek nie trzeba ubijać. Dodajemy do nich łyżkę ubitej piany, mieszamy i wlewamy do ubitej piany. Po uzyskaniu struktury marmuru wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką konsystencję. Tortownicę o średnicy 18 cm stawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy. Przez 13 minut pieczemy w temp. 160 stopni C. Po schłodzeniu, przy pomocy rozdrabniacza uzyskujemy okruszki, którymi ozdobimy bok naszego ciasta.
6
Na wystudzone ciasto nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy różami z bitej śmietany, boki posypujemy okruchami biszkoptu i przyozdabiamy plasterkami limonki. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
7
Jeżeli ciasto ostygło, kroimy je nożem zanurzonym w gorącej wodzie i podajemy.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf