Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

Przepis na ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

Przepis na ciasto marcepanowe z powidłami śliwkowymi

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
porcjina ok. 6 porcji:

Na biszkopt

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • cukier puder (z ksylitolu) - 100 g
  • mleko migdałowe - 250 ml
  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 1 łyżka stołowa
  • cynamon mielony - 1 łyżka stołowa
  • marcepan - 50 g
  • czekolada gorzka (45%) - 50 g

Na wierzch

  • powidło śliwkowe (gęsta masa) - 4 łyżki stołowe
  • woda - 1 łyżka stołowa
  • cukier puder (z ksylitolu)

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ok. 15 minut, pieczenie 25, po którym następuje ok. 10 minut pracy oraz studzenie

Opis

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto, które oprócz wymienionych wcześniej walorów jest smakowite i zdrowe! Przyrządzane z wykorzystaniem mleka migdałowego może być spożywane przez osoby nietolerujące laktozy. Cukier puder może być z kolei zastąpiony ksylitolem.


Sposób przygotowania

1
Jaja wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Mieszamy, dolewamy olej z mlekiem migdałowym i ponownie wszystko mieszamy.
2
Do drugiej miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku bez dodatku cukru oraz cynamon. Całość mieszamy.
3
Zawartość miski z mąką wrzucamy do masy jajecznej i mieszamy na jednolitą masę.
4
Posypujemy produkt naszej pracy pokrojonym w kostkę marcepanem, który dodajemy do masy.
5
Czekoladę gorzką grubo kroimy i dodajemy do masy.
6
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 18 x 24 cm i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 25 minut (próba wykałaczki). Jeśli jest gotowe, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na parę chwil do wystygnięcia.
7
Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka, dolewamy wodę i podgrzewamy przez parę minut na średnim ogniu stale mieszając. Wierzch ciepłego ciasta smarujemy powidłami i ponownie odstawiamy do wystygnięcia.
8
Bezpośrednio przed podaniem, posypujemy wierzch ostudzonego ciasta cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf