Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto orzechowe z Perigordu

Przepis na ciasto orzechowe z Perigordu

Przepis na ciasto orzechowe z Perigordu

5
51
Dodaj do ulubionych!110

Składniki

na
tortna 1 tort:

Ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 30 dkg
  • masło - 15 dkg
  • cukier kryształ - 10 dkg
  • starta skórka z cytryny - 1 łyżka stołowa
  • jajko duże, rozmiar "L" - 1 szt.
  • woda - 1 łyżka stołowa

Nadzienie

  • cukier brązowy - 10 dkg
  • masło - 5 dkg
  • śmietanka do ubijania - 4 łyżki stołowe
  • orzechy włoskie, mielone - 35 dkg
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki do herbaty

Posypka

  • cukier puder

Całkowity czas przygotowania

+ chłodzenie

Opis

Oto francuskie ciasto orzechowe. Nie zawiera kremu, ale jest lekkie i soczyste.


Sposób przygotowania

1
Cukier brązowy, masło i śmietankę włożyć do garnka, podgrzać na małym ogniu i mieszać, aż masło się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu mieszać, aby wierzch nie stwardniał).
2
Do miski wsypać mąkę i utrzeć ją z masłem na drobną kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i jajko, i wyrobić miękkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki.
3
Tortownicę (moja ma średnicę 28 cm) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie, po czym przełożyć do formy tak, aby przykryć nim też wewnętrzne boki tortownicy.
4
Przygotować nadzienie. Wymieszać jajko, sok z cytryny i cynamon. Dodać do wystudzonego masła.
5
Dodać orzechy, wymieszać i całość wyłożyć na ciasto.
6
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim nadzienie. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka, przykrywając nimi część nadzienia lub odciąć i dopiero potem nałożyć na wierzch. Brzegi leciutko posmarować wodą - to pomoże zlepić obie warstwy ciasta. Wierzch delikatnie przycisnąć, aby jeszcze dokładniej i lepiej uszczelnić ciasto. W kilku miejscach nakłuć powierzchnię ciasta widelcem, aby para miała ujście podczas pieczenia i nie powstały na nim pęcherze.
7
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 50 minut. Odłożyć do całkowitego wystudzenia, po czym przełożyć na paterę do tortu. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf