Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto owocowe z kaszą manną

Przepis na ciasto owocowe z kaszą manną

Przepis na ciasto owocowe z kaszą manną

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na biszkopt

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 8 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 160 g
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 160 g

Na krem

  • mleko (2,8%) - 300 ml
  • cukier puder - 150 g
  • kasza manna - 70 g
  • cukier waniliowy - 12 g
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • margaryna - 200 g
  • czerwona porzeczka - 350 g

Na wierzch

  • cukier puder - 150 g
  • sok z cytryny - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
23109.7
kcal
Białka
1107.21
gram
Węglow.
2289.87
gram
Tłuszcze
1054.73
gram

Opis

To ciasto możemy przyrządzić z dowolnymi owocami. Polewa cytrynowa na wierzchu może zostać pominięta lub zastąpiona cukrem pudrem. Owoców może być trochę więcej, niż w przepisie. U nas sprawdziło się 30-35 dkg. Wielkość wykorzystywanej przeze mnie blachy do pieczenia to 35x25 cm.


Sposób przygotowania

1
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, następnie porcjami dodajemy cukier i ubijamy całość na sztywną pianę.
2
Pojedynczo dodajemy żółtka jaj, po czym dodajemy proszek do pieczenia wraz z mąką i całość mieszamy.
3
Przelewamy ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Wielkość wykorzystywanej przeze mnie blachy do pieczenia to 35x25 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Po wystygnięciu kroimy na pół.
4
W trakcie stygnięcia ciasta przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z cukrem pudrem, gotujemy, dodajemy kaszkę manną i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ja wstawiłem do zimnej wody - tak jest szybciej.)
5
Margarynę mieszamy trzepaczką, dodajemy ostudzony ryż na mleku oraz oberwane, umyte i odsączone porzeczki.
6
Dolną warstwę przekrojonego na pół biszkoptu kładziemy na tacę, smarujemy kremem i przykrywamy wierzchem biszkoptu.
7
Do polewy dodajemy cukier puder na gładko wraz z odcedzonym sokiem z cytryny. Polewą polewamy ciasto, rozsmarowujemy ją na wierzchu biszkoptu i odstawiamy do wystygnięcia na 1 godzinę.
8
Po wystygnięciu kroimy na kawałki! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf