Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto snickers

Przepis na ciasto snickers

Przepis na ciasto snickers

5
52
Dodaj do ulubionych!130

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 125 g
  • masło - 75 g
  • cukier puder - 50 g
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 10 g
  • jajko małe, rozmiar "S" - 25 g
  • sól morska - 1 g

Na karmel

  • cukier kryształ - 100 g
  • woda - 30 g
  • miód - mieszany - 20 g
  • masło - 40 g
  • śmietanka do ubijania - 100 g

Na warstwę orzechową

  • orzechy laskowe, prażone - 50 g

Na warstwę czekoladową

  • czekolada mleczna - 120 g
  • śmietanka do ubijania - 80 g

Całkowity czas przygotowania

40 minut pieczenia ciasta, 15 minut na karmel, 10 minut na warstwę czekoladową + stężenie

Opis

Niezwykle bogaty wypiek na cienkim cieście, ze śmietankowym kremem karmelowym, dużą ilością orzechów i smakowitym ganache czekoladowym na wierzchu. Niebiański deser inspirowany batonikiem Snickers! :)


Sposób przygotowania

1
Okrągłą formę na ciasto (średnica 18 cm, wysokość 2 cm) smarujemy masłem.
2
Przygotowujemy składniki na ciasto. Mąkę, mąkę migdałową i sól wsypujemy do miski, do drugiej miseczki wbijamy jajka, a zimne masło kroimy w kostkę.
3
Pokrojone w kostkę masło dodajemy do mieszaniny mąki i rozrabiamy w niej szybkimi ruchami, aż uzyskamy grubą konsystencję. (Uważajmy, aby masło nie rozpuściło się od naszej pracy.) Dodajemy jajka i rozrabiamy je w cieście drewnianą łyżką.
4
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, ugniatamy z 1-2 razy, po czym rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Nawijamy na wałek i układamy w formie. Rozciągamy ciasto rękami, zbędną część odcinamy z krawędzi formy i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po rozgrzaniu piekarnika wstawiamy ciasto na środkowy ruszt i pieczemy przez ok. 15 minut na jasny brąz. Odstawiamy formę do ostygnięcia, po czym przekładamy na talerz.
5
Kiedy ciasto stygnie, możemy zająć się karmelem. Do małego rondelka wsypujemy cukier, dodajemy miód i wodę i karmelizujemy na średnim ogniu bez mieszania. Do miseczki wrzucamy jajka i dodajemy śmietankę. Całość roztapiamy w mikrofalówce. Gdy nasz karmel zrobi się złocisty, dolewamy śmietankę i stale mieszając gotujemy jeszcze przez 1,5 minuty.
6
Gotowy sos karmelowy wylewamy na wystudzone ciasto, przekładamy je pokrojonymi prażonymi i niesolonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
7
Przygotowujemy warstwę czekoladową: Śmietankę gotujemy w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy do roztopienia. Przelewamy na nasze ciasto, aż całkowicie je zakryje.
8
Wstawiamy do lodówki do stężenia na 1-2 godziny. Wierzch możemy udekorować orzechami i roztopioną gorzką czekoladą.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf