Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto truskawkowe

Przepis na ciasto truskawkowe

Przepis na ciasto truskawkowe

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Biszkopt

  • skórka i sok z cytryny - 1 dkg
  • mąka pszenna (typ 500) - 100 g
  • skrobia kukurydziana - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 200 g
  • sól - 1 duża szczypta
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.

Krem

  • budyń w proszku (waniliowy) - 80 g
  • cukier kryształ - 100 g
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 800 ml

Ozdobienie

  • truskawka świeża - 750 g
  • woda - 900 ml
  • żelatyna w proszku - 60 g
  • barwnik spożywczy – kolor czerwony

Całkowity czas przygotowania

Opis

Można użyć również innych owoców. Rozmiar ciasta i grubość budyniu możemy zmienić w zależności od wielkości blachy. W mniejszej formie biszkopt będzie grubszy i wystarczy mniej owoców. Ja użyłam blachy 38x31 cm, a gotowe ciasto ma grubość 2 cm.


Sposób przygotowania

1
Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Wymieszać mąkę, skrobię i przesiany proszek do pieczenia.
2
Utrzeć masło z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodać po jednym jajku i dobrze wymieszać.
3
Dodać startą skórkę z cytryny, 2 łyżki stołowe soku z cytryny oraz połączone wcześniej suche składniki. Starannie wymieszać.
4
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy o rozmiarach 38x31 cm. Piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Odstawić do wystygnięcia.
5
W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotować budyń według wskazówek. Gorący budyń wlać na wystudzone ciasto.
6
Na budyniu ułożyć umyte, odsączone i przekrojone na pół truskawki.
7
Zimną wodę wymieszać z żelatyną i barwnikiem spożywczym. Podgrzać w mikrofalówce i doprowadzić do wrzenia.
8
Galaretę nałożyć na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki, aż żelatyna/ galaretka stężeje.
9
Ciasto gotowe! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf