Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto z dynii II.

Przepis na ciasto z dynii II.

Przepis na ciasto z dynii II.

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na bazę

  • ciastka zbożowe (mielone) - 170 g
  • cukier brązowy - 30 g
  • masło - 100 g
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Na farsz

  • serek kremowy (Philadelphia original) - 240 g
  • dynia piżmowa - 200 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • śmietana (22%) - 100 ml
  • cukier brązowy - 110 g
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 1 łyżeczka do herbaty
  • goździki mielone - 1 łyżeczka do herbaty
  • imbir mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • sól - 1 szczypta
  • mąka pszenna (typ 500) - 20 g

Całkowity czas przygotowania

+ stygnięcie

Opis

Sezon dyniowy w pełni. Z tego uniwersalnego warzywa możemy przygotować nie tylko smażoną dynię czy kremowe zupy. Sprawdza się również jako deser.


Sposób przygotowania

1
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
2
Na bazę ciasta kruszymy herbatniki na drobne kawałki. Okruszki mieszamy z brązowym cukrem, cynamonem, solą oraz masłem.
3
Okruchami wyścielamy tortownicę o średnicy 23 cm. Gdy się z tym uporamy, odkładamy całość na bok.
4
Dynię obieramy i kroimy jej miąższ w kostkę.
5
Do miski wrzucamy wszystkie składniki nadzienia, dokładnie miksujemy je ręcznym blenderem.
6
Następnie przelewamy mieszaninę na herbatnikowy podkład.
7
Czas pieczenia wynosi nieco ponad 1 godzinę bez termoobiegu w 170 C, albo do czasu, aż wierzch ciasta nabierze złocistego koloru.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf