Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto z makiem

Przepis na ciasto z makiem

Przepis na ciasto z makiem

5
54
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Do ciasta

  • mąka pszenna (typ 500) - 300 g
  • margaryna - 200 g
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • cukier puder - 180 g
  • proszek do pieczenia - 5 g
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.
  • śmietana (22%) - 1 łyżka stołowa

Do nadzienia

  • cukier puder - 200 g
  • margaryna - 80 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • skórka i sok z cytryny - 0.5 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 12 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • proszek do pieczenia - 5 g
  • mak mielony - 200 g
  • mleko (2,8%) - 250 ml

Pod nadzienie

  • dżem morelowy

Do smarowania wierzchu

  • białko jaja - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Opis

Nieskomplikowane, wyjątkowo miękkie, kruche ciasto z makiem. Bez obaw można mieszać je z jabłkami, wiśniami, jak przy strudlu - zależnie od własnych upodobań. Nie warto skąpić dżemu, nadaje makowi świetny smak i jednocześnie go zmiękcza.


Sposób przygotowania

1
Do mąki dodajemy margarynę i mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki i ugniatamy na miękkie ciasto, które później odpocznie sobie w lodówce, gdy będziemy zajmować się nadzieniem.
2
Cukier, miękką margarynę i jajko ubijamy na pianę. Dodajemy skórki startej z 1/2 cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, szczyptę soli, wanilię.
3
Mąkę mieszamy z przesianym proszkiem do pieczenia. Stopniowo i na przemian dodajemy do masy jajecznej mąkę, mak i mleko. Następnie porządnie masę mieszamy.
4
Blachę 35x25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na wymiary blachy i wkładamy do niej.
5
Smarujemy ciasto dżemem i wylewamy na to masę makową, ...
6
... którą przykrywamy kolejną rozwałkowaną warstwą ciasta. Nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem jaja.
7
Pieczemy na brązowy kolor przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Warto sprawdzić wykałaczką, czy się upiekło. Po wystygnięciu kroimy na kawałki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf