Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto z porem i polentą

Przepis na ciasto z porem i polentą

Przepis na ciasto z porem i polentą

5
51
Dodaj do ulubionych!18

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:
  • mąka kukurydziana - 240 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 40 g
  • proszek do pieczenia - 10 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • jogurt naturalny - 280 g
  • olej słonecznikowy - 150 ml
  • sól - 1 łyżka stołowa
  • por - 100 g
  • papryka żółta, podłużna, węgierska - 100 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Aromatyczny, chrupiący, smaczny placek. Z jogurtem lub mlekiem tworzą sycącą kolację. W sam raz na świąteczny stół jako dodatek, na przykład do paprykarza z grzybami.


Sposób przygotowania

1
Piekarnik podgrzewamy do 180 C.
2
Odmierzamy składniki. Por i paprykę drobno kroimy.
3
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą.
4
W drugim naczyniu mieszamy jaja, jogurt, olej oraz sól.
5
Pokrojone warzywa mieszamy z wcześniej odmierzonymi dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.
6
Mieszankę mączno - warzywną oraz zawartość naczynia z jajami, jogurtem i olejem zlewamy do jednej miski, mieszamy aż znikną grudki z mąki i powstanie jednolita masa.
7
Masę przekładamy do wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Uzyskana ilość masy zmieściłaby się też w mniejszej tortownicy, ale lepiej będzie, jeśli ciasto będzie miało bardziej płaską powierzchnię. Chrupiące skrajki są wtedy najsmaczniejsze.
8
Pieczemy w 180 C aż całość stwardnieje, a wierzch i boki ciasta pięknie się zarumienią. Będzie to trwało ok. 30 minut.
9
Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z tortownicy. Kroimy na kawałki. Podajemy z jogurtem naturalnym. Możemy także serwować to ciasto jako dodatek do np. paprykarza z grzybami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf