Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto z prażonymi orzechami

Przepis na ciasto z prażonymi orzechami

Przepis na ciasto z prażonymi orzechami

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 12 porcji:

Na prostokąty z pianką

  • białko jaja - 7 szt.
  • cukier kryształ - 7 łyżek stołowych
  • orzechy laskowe, prażone, mielone - 200 g

Na krem

  • żółtko jaja - 7 szt.
  • cukier kryształ - 100 g
  • skrobia kukurydziana - 1 łyżka stołowa
  • kakao w proszku - holenderskie - 1 łyżka stołowa
  • kawa instant, w proszku - 1 łyżeczka do herbaty
  • woda - 200 ml
  • masło - 120 g

Do dekoracji

  • czekolada gorzka (53%) - 100 g
  • bita śmietana

Całkowity czas przygotowania

+ 1 noc / dzień stygnięcia + 15 minut wykończenia

Opis

To ciasto to prawdziwy klasyk z cyklu "przepisy mojej babki". Przypomina mi smak starych, dobrych czasów. Nie należy do ciast najprostszych w przyrządzeniu, ale poświęcony czas i cierpliwość wielokrotnie się zwracają, kiedy w czasie jego konsumpcji usłyszymy pieśni pochwalne na naszą cześć! Ze względu na swą wyjątkowość doskonale nadaje się na różne uroczystości. Zasługuje na miano gwoździa programu podczas wigilijnej kolacji.


Sposób przygotowania

1
Białka jaja wrzucamy pojedynczo do 7 szklanek dodając do każdej po jednej łyżce cukru.
2
Następnie po kolei je ubijamy. Do każdej piany dodajemy ok 1/7 części prażonych orzechów.
3
Pierwszą masę orzechowego białka przekładamy do wysmarowanej masłem silikonowej tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 11 minut w 180 C. (Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja na piankowy spód zawsze potrzebuje tyle czasu. Możemy jednak spokojnie potrzymać je trochę dłużej, żeby brzegi się zaróżowiły. Jeśli się nie wypiecze, nie będziemy mogli wyjąć jej z formy.) Uwaga! Białka jaja ubijamy wtedy, gdy poprzednie jest już zrobione lub w trakcie pieczenia. Nigdy wcześniej, bo się rozpadnie!
4
Podczas pieczenia ostatniego piankowego spodu, przygotowujemy krem. Do garnka wrzucamy żółtka jaja, dodajemy cukier, skrobię, kakao i kawę. Całość zalewamy wodą i mieszamy na małym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Masło dodajemy na samym końcu. Mieszamy krem na gładką masę!
5
Upieczone piankowe spody smarujemy kremem. Wierzchniej warstwy nie smarujemy kremem, tylko obtaczamy ją w czekoladzie.
6
Gotowe ciasto warto wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu smaki ładnie się przegryzą.
7
Ponieważ kremu nie wystarczy do polania ciasta (zwiększając ilość składników może nam wyjść w sam raz i na to), przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową na wierzch tortu. Czekoladę gorzką roztapiamy w wodnej kąpieli i polewamy nią ciasto.
8
Podawać ciasto z bitą śmietaną.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf