Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na ciasto zebra

Przepis na ciasto zebra

Przepis na ciasto zebra

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na "ciasto"

  • herbatniki szkolne (mielone) - 750 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 60 g
  • dżem morelowy - 150 g
  • rum brązowy - 1.5 łyżki stołowe
  • masło - 75 g
  • cukier puder - 105 g
  • mleko (2,8%) - 405 ml

Do kremu

  • mąka pszenna (typ 500) - 70 g
  • mleko (2,8%) - 300 ml
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier puder - 70 g
  • masło - 50 g
  • wiórki kokosowe - 150 g

Do powlekania

  • czekolada gorzka (45-59%) - 100 g
  • olej słonecznikowy - 1 łyżeczka do kawy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Przepis na ciasto bez pieczenia. Jest ono podobne do rolady kokosowej, ale lepsze, bo nie tak słodkie. Czas przygotowania to 60 minut. Potrzebna jest jeszcze blacha o rozmiarze 20*30 cm i powlekany silikonem papier do pieczenia.


Sposób przygotowania

1
Najpierw należy zacząć od wymieszania kremu. Kiedy krem stygnie, można przygotować ciasto. Do mąki stopniowo dodać mleko i wymieszać tak, aby nie zostało grudek. Wsypać połowę wiórek kokosowych i gotując na małym ogniu zagęścić.
2
Kiedy masa jest już letnia, dodać cukier, esencję waniliową, resztę wiórków kokosowych, masło i starannie wszystko wymieszać.
3
Blachę bardzo delikatnie wysmarować olejem.
4
Zmielone herbatniki wsypać do miski, dodać cukier, dżem, kakao w proszku, rum, masło i stopniowo dolewać mleko tak, aby uzyskać miękką masę, odpowiednią do zagniecenia.
5
Masę podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować. Można sobie pomóc zaznaczając na papierze do pieczenia rozmiar blachy i wałkować bezpośrednio na papierze. Można również i na desce, ale w tym przypadku potrzebna będzie spora ilość cukru pudru, aby masa się nie przylepiła.
6
Po rozwałkowaniu pierwszego kawałka, przenieść go na blachę (trzymając rogi papieru do pieczenia, wystarczy ciasto przewrócić do góry nogami, ściągnąć papier i wziąć się za wałkowanie kolejnego kawałka). Ciasto posmarować połową kremu, nałożyć drugi, rozwałkowany kawałek i resztę kremu. Całość przykryć trzecią częścią ciasta.
7
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do małego garnka i rozpuścić nad parą. Dodać łyżeczkę oleju, wymieszać i polać nią ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby można było ładnie pokroić ciasto.
8
Ciasto kroić nożem, zanurzonym w gorącej wodzie, w ten sposób czekolada na wierzchu nie pęknie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf