Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na słone ciasteczka

Przepis na słone ciasteczka

Przepis na słone ciasteczka

5
53
Dodaj do ulubionych!97

Składniki

na
dagna 35 dag:

Na ciasto

  • masło - 200 g
  • śmietanka do ubijania - 100 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 375 g
  • żółtko jaja - 2 szt.
  • sól - 8 g

Do dekoracji

  • jajko średnie, rozmiar "M"
  • różne oleiste nasiona

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
32231.7
kcal
Białka
312.425
gram
Węglow.
613.95
gram
Tłuszcze
3175.32
gram

Opis

Te ciasteczka są po prostu boskie! To mój ulubiony przepis na słone ciasteczka... Ciastka są bardzo efektowne, choć różnią się smakiem i kolorem. Nie możesz ich nie spróbować!


Sposób przygotowania

1
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik podgrzewamy do 200 C.
2
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Nie bój się, jeżeli ciasto będzie twarde - właśnie takie ma być. Możemy je wyłożyć na blat, żeby było łatwiej je wyrabiać. Uwaga! Starajmy się nie wyrabiać ciasta zbyt mocno. Najlepiej przestać je wyrabiać, kiedy składniki są już dobrze połączone, nawet jeżeli jest jeszcze nieco luźne.
3
Uzyskane ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 15 mm. Przekładamy na talerz lub tacę i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.
4
Po tym czasie wyjmujemy z zamrażarki ciasto, które jest już na tyle twarde, że można je kroić nożem. Jeśli jest zbyt zmrożone, należy pozostawić ciasto na chwilę, żeby odtajało. Następnie kroimy lekko twarde ciasto nożem i formujemy z niego małe kształty o średnicy ok. 1,5-2 cm.
5
Pokrojone ciasteczka smarujemy cienko jajkiem i posypujemy posypką.
6
Ser i orzechy najlepiej jest rozdrobnić w blenderze następnie posypać nimi ciasteczka.
7
Słone ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Pieczemy przez 20 minut na złoty kolor, po czym odstawiamy na 1 godzinę do wystygnięcia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf