Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na cobbler śliwkowy

Przepis na cobbler śliwkowy

Przepis na cobbler śliwkowy

5
52
Dodaj do ulubionych!132

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Do śliwki

  • śliwka - 1 kg
  • skrobia kukurydziana - 15 g
  • cukier trzcinowy - 50 g
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.

Ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 25 dkg
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 5 dkg
  • masło - 10 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • śmietanka do gotowania - 150 ml

Posypka

  • cukier kryształ - 20 g

Całkowity czas przygotowania

Przygotowanie: 20 minut, pieczenie: 40 minut

Opis

Oto sprawdzony przepis na cobbler śliwkowy, który dostałam od mojej mamy. Do ciasta można dodać różne owoce, ale najlepiej takie, które puszczają sok. Można też użyć kilku różnych rodzajów owoców na raz. Podane ilości wystarczyły na formę o wymiarach 20x30 cm.


Sposób przygotowania

1
Owoce pozbawić pestek i przekroić na połówki. Dodać skrobię, cukier trzcinowy i miąższ z laski wanilii. Starannie wymieszać, po czym przełożyć do formy.
2
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, a następnie dodać zimne masło i szybko wyrobić ciasto. Istotne jest, aby nie wyrabiać ciasta za długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości ciasta.
3
Śmietankę wymieszać z jajkiem, dodać do ciasta i mieszać, aż grudki znikną całkowicie.
4
Za pomocą łyżki ostrożnie wykładać ciasto na śliwki. Wierzch posypać niewielką ilością cukru.
5
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 40-45 minut. Do pieczenia najlepiej jest używać formy z wysokim bokiem, a pod formą ułożyć blachę. W ten sposób unikniemy tego, że sok wycieknie z ciasta i zacznie się przypalać.
6
Ciasto gotowe! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf