Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na croissanty II.

Przepis na croissanty II.

Przepis na croissanty II.

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukina 22 sztuki:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • sól - 1 szczypta
  • margaryna - 80 g
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do herbaty
  • mleko (2,8%) - 150 ml
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.

Do zawijania

  • margaryna - 250 g

Do posmarowania

  • mleko (2,8%)

Całkowity czas przygotowania

czas oczekiwania na rozczyn: 10 minut, wyrabiania ciasta: 10 minut, wyrośnięcia ciasta: 120 minut, wałkowania, składania ciasta: 10 minut, chłodzenia w lodówce: 60 minut, przygotowania ciasta: 20 minut, wyrośnięcia ciasta: 30 minut, pieczenie ciasta: 20 minut

Opis

Nie jest to pierwszy przepis na croissanty na tej stronie, ale co najmniej tak dobry, jak pozostałe! Polecam. ;) Jeżeli lubimy je na słodko, do ciasta można dodać 10 dkg cukru, 2 torebki cukru waniliowego, ewentualnie jedną łyżkę stołowa miodu. Ale tylko wtedy, kiedy chcemy wszystkie jeść na słodko. Croissanty można nadziewać dżemem, nutellą lub budyniem.


Sposób przygotowania

1
Do miski wsypać pokruszone drożdże, dodać 100 ml mleka, szczyptę cukru i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
2
Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru, jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Ciasto wyrabiać ręcznie. Jeśli potrzeba, dolać trochę mleka (ilość potrzebnego do przepisu mleka waha się pomiędzy 100-150 ml, to zależy od mąki). Ciasto powinno być miękkie, nieco błyszczące i elastyczne.
3
Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż ciasto osiągnie trzykrotną objętość.
4
Ciasto przełożyć na deskę oprószoną mąką, lekko rozwałkować i posmarować jedną czwartą miękkiej margaryny (przeznaczonej do zawijania), założyć jeden bok prostokąta w kierunku środka, a potem drugi bok, jak gdyby zamykając okno.
5
Następnie rozwałkować na długi prostokąt. Posmarować jedną czwartą margaryny i znowu złożyć jak poprzednio: jeden i drugi bok do środka, przy czym tu jeszcze raz należy złożyć na pół (jak gdyby zamykając książkę).
6
Obrócić ciasto o 90° i ponownie rozwałkować na prostokąt, posmarować pozostałą margaryną, i znowu złożyć ciasto – boki do środka, całość na pół. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
7
Po leżakowaniu ciasto rozwałkować na prostokąt i wykroić trójkąty. Na środku podstawy każdego trójkąta zrobić nacięcie i trochę wałkować, a następnie zwinąć od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Rogaliki rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówka zawijania ma być pod spodem.
8
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut, aż ciasto podwoi objętość. Posmarować mlekiem, aby pozbyć się mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C (na dno wstawić garnek z wodą w celu wytworzenia pary), piec przez 15-20 minut, aż rogaliki nabiorą rumianego koloru.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf