Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na crumble z gruszek i niebieskiego sera

Przepis na crumble z gruszek i niebieskiego sera

Przepis na crumble z gruszek i niebieskiego sera

3
32
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Do wysmarowania foremki

  • masło

Na kruszonkę

  • mąka pszenna (typ 500) - 150 g
  • cukier kryształ - 100 g
  • masło - 50 g
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 80 g

Na spód foremki

  • gruszka - 2 szt.
  • niebieski ser - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

W oryginalnym przepisie na crumble owoce przed ich upieczeniem są najpierw gotowane na parze. Aby jednak nie spędzić przy garach całego dnia, proponuję owoce po prostu upiec pod folią. W ten sposób za jednym podejściem zostanie rozwiązana kwestia ich gotowania na parze i pieczenia.


Sposób przygotowania

1
Najpierw wysmaruj masłem foremki do pieczenia o średnicy ok. 8-10 cm.
2
Ugnieć palcami mąkę, cukier, masło i mielone migdały. Tak powstaje pyszna kruszonka.
3
Gruszki obierz, przetnij na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę o wymiarach ok. 0,5 x 0,5 cm.
4
W wysmarowanych masłem foremkach do pieczenia o wymiarach równomiernie rozłóż pokrojone w kostkę gruszki, a następnie pokrusz nad nimi niebieski ser pleśniowy.
5
Na sam koniec posyp wierzch gruszek kruszonką przygotowaną w punkcie pierwszym. Nie trzeba tego ciasta dociskać.
6
Foremki przykryj folią aluminiową i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut, aż całość się zarumieni.
7
Gotowy crumble może być spożywany na zimno lub na ciepło.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf