Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na domowej roboty cukrowe pianki

Przepis na domowej roboty cukrowe pianki

Przepis na domowej roboty cukrowe pianki

5
51
Dodaj do ulubionych!331

Składniki

na
sztuk na 30 sztuk:

Na cukier piankowy

  • żelatyna w proszku - 8 g
  • woda - 3 łyżki stołowe
  • cukier puder - 150 g
  • miód - mieszany - 1 łyżka stołowa
  • woda - 50 ml

Do rolowania

  • skrobia kukurydziana - 1 łyżka stołowa
  • cukier puder - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

30 minut przygotowywania, 90 minut leżakowania

Opis

Cukrowe pianki można przyrządzić we własnej kuchni, bez specjalnie wyszukanych dodatków. Nie zajmuje to wiele czasu, a są co najmniej tak samo dobre jak kupione w sklepie. Jest to przepis podstawowy, do którego można dodać odrobinę barwnika spożywczego jeśli chcemy uzyskać różowe lub niebieskie pianki. Ich doprawienie również zależy od naszych preferencji. Będzie łatwiej pokroić je, kiedy zostaną przez jakiś czas w foremce. Możemy też masę piankową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niej paski na papier do pieczenia.


Sposób przygotowania

1
Formę (20x20) albo opakowanie po lodach wyścielamy folią lub papierem do pieczenia (oba się sprawdzają). Jeśli wolimy formę walca, przygotowujemy rękaw cukierniczy i posypujemy papier do pieczenia cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną skrobi.
2
Żelatynę wrzucamy do naczynia i dodajemy 3 łyżki stołowe wody.
3
Do miski wsypujemy cukier puder, dolewamy 50 ml wody, dodajemy 1 łyżkę stołową miodu i gotujemy. Pozostawiamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz do najmniejszego i odstawiamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania czystego syropu (ok. 8 minut).
4
Do żelatyny dodajemy odrobinę ugotowanego syropu, mieszamy mikserem na niskich obrotach tak, aby żelatyna się rozpuściła (1 minuta). Następnie, stale mieszając, dodajemy resztę syropu. W trakcie mieszania będziemy widzieć, czy masa staje się coraz bielsza. Po ok. 6 minutach zwiększamy prędkość obrotów miksera i mieszamy jeszcze przez 2-3 minuty. Konsystencja będzie dobra, jeśli uzyskamy śnieżnobiałą, kleistą masę, która zacznie „opinać” trzepaczkę.
5
Piankową masę wygładzamy w formie lub przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy paski na posypanym mieszanką cukru pudru i skrobi papierze do pieczenia.
6
Po ok. 1,5 godzinie kroimy nożyczkami pianki i obtaczamy je w mieszance skrobi i cukru pudru :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf