Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na czekoladowe muchomorki

Przepis na czekoladowe muchomorki

Przepis na czekoladowe muchomorki

5
54
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

na ok.
sztukna ok. 40 sztuk:

Na "ciasto"

  • masło - 150 g
  • czekolada gorzka (45%) - 100 g
  • cukier trzcinowy - 200 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka do herbaty
  • mąka pszenna (typ 500) - 375 g
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 80 g
  • mleko (2,8%) - 100 ml

Do obtoczenia

  • cukier puder - 50 g
  • cukier kryształ - 50 g

Całkowity czas przygotowania

z tego 120 minut na chłodzenie w lodówce

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
10577.7
kcal
Białka
421.114
gram
Węglow.
1178.95
gram
Tłuszcze
465.425
gram

Opis

Są to amerykańskie ciasteczka, a przepis pochodzi od Marthy Stewart. Z wyglądu są trochę podobne do pierniczków, ale mają inny smak. Chrupkie na zewnątrz, w środku mięciutkie, a co najważniejsze, bardzo czekoladowe. Według mnie są nieco podobne do brownies. Nie licząc czasu chłodzenia, robi się je bardzo szybko.


Sposób przygotowania

1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, aby lekko wystygła.
2
Suche składniki, czyli mąkę, kakao oraz przesiany proszek do pieczenia wymieszać.
3
Masło włożyć do miski, wsypać cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać mikserem. Dodać jajka, esencję waniliową i dalej mieszać.
4
Dodać roztopioną czekoladę i dalej miksować. Dodać suche składniki i mleko i starannie wymieszać.
5
Odstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, bo po wyjęciu z lodówki masę będzie można formować.
6
Po dwóch godzinach przygotować dwa talerze do zupy. Do jednego wsypać cukier puder, do drugiego cukier kryształ (w miarę możliwości drobny). Z ciasta uformować małe kuleczki, obtoczyć wpierw w cukrze kryształ, a potem w cukrze pudrze. Ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pozostawiając małe odstępy pomiędzy ciasteczkami.
7
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 15 minut. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce do wystudzenia. Najlepiej robić to za pomocą łopatki, kiedy są jeszcze bardzo miękkie. Kiedy wystygną, na zewnątrz staną się chrupkie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf