Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na czulent z wędzonym boczkiem

Przepis na czulent z wędzonym boczkiem

Przepis na czulent z wędzonym boczkiem

5
51
Dodaj do ulubionych!58

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • fasola kolorowa - 1 kg
  • golonka wieprzowa, wędzona - 2 kg
  • kasza jęczmienna perłowa - 2 garście
  • cebula zwyczajna - 1 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • pieprz biały, mielony
  • pieprz czarny, mielony
  • sól
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • papryka mielona (przyprawa) - 2 łyżki deserowe
  • woda
  • smalec - 3 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

moczenie fasoli: 180 minut, moczenie mięsa: 60 minut, złożenie: 30 minut, pieczenie: 120 minut

Opis

Mój mąż prosił mnie o ugotowanie czulentu. Nie miałam pojęcia, jak go zrobić, więc skorzystałam z pomocy internetu. Znalazłam wiele różnych przepisów. Prawdziwy czulent jest bardzo wolno gotowany, przyrządzany z kilku gatunków mięs. Ja dodałam wędzony boczek i nie gotowałam przez pół dnia. Stąd może ten czulent jest fałszywy, ale co istotne - jest bardzo smaczny! :)


Sposób przygotowania

1
Fasolę zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Odcedzić.
2
Golonkę zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. Następnie wyjąć z wody, kroić po długości, aż do kości. Mięso pokroić na kawałki (kość z resztą mięsa można zużyć do gotowania. Ja dodałam do gulaszu z flaków.) Nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.
3
Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować smalcem. Posypać łyżką papryki.
4
W naczyniu ułożyć 1/3 część fasoli, garść kaszy perłowej, a następnie połowę mięsa. Posypać wedle smaku pieprzem i niewielką ilością soli.
5
Przykryć połową pozostałej fasoli, wsypać drugą garść kaszy perłowej i ułożyć mięso. Można posypać pieprzem. Więcej soli już nie dodałam.
6
Wsypać pozostałą fasolę, do środka wcisnąć obraną cebulę, a ząbki czosnku w dowolne miejsca.
7
Skorupki jajek bardzo starannie umyć w wodzie z octem, a następnie włożyć jajka do środka tak, aby fasolka całkowicie je przykryła. Łyżkę papryki wymieszać z mąką i posypać nią wierzch dania.
8
Zalać zimną wodą tak, aby całkowicie przykryła fasolę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Gdy potrawa zacznie się gotować, obniżyć temperaturę do 160 C i gotować przez ok. 2 godziny lub do czasu, aż mięso będzie miękkie.
9
Kiedy potrawa jest gotowa, wyjąć jajka, obrać ze skorupki i podzielić na pół. Podawać wraz z czulentem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf