Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na domowe gnocchi z sosem śmietanowo-pomidorowym

Przepis na domowe gnocchi z sosem śmietanowo-pomidorowym

Przepis na domowe gnocchi z sosem śmietanowo-pomidorowym

5
52
Dodaj do ulubionych!103

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:

Na gnocchi

  • ziemniaki gotowane, tarte - 600 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • ser żółty - parmezan
  • mąka pszenna (typ 500) - 175 g

Na sos

  • cukinia - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
  • czosnek - 5 ząbków
  • pomidor - 400 g
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 2 łyżeczki do herbaty
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • bazylia świeże lub suszona - 1 natka
  • śmietanka do gotowania - 200 ml
  • ser żółty - parmezan - 50 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jeżeli lubisz gnocchi, możesz je samodzielnie zrobić w domu - będzie bardziej miękkie i lepsze niż to kupione w sklepie. Gnocchi można podać praktycznie z dowolnym sosem, ja bardzo lubię mieszać pomidory ze śmietanką.


Sposób przygotowania

1
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez prasę.
2
Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, sól, pieprz (ewentualnie kilka łyżek stołowych startego parmezanu), wsypać mąkę i ugnieść ciasto.
3
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i formować wałeczki o grubości kciuka.
4
Każdy wałeczek dzielić na kawałeczki i za pomocą widelca zrobić wgłębienia. Tak przygotowane gnocchi odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować sos.
5
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cukinię i dusić, aż zmięknie.
6
Dodać posiekany czosnek i dusić przez kilka minut.
7
Dodać obrane, pokrojone na małe kawałki pomidory, sól, pieprz, posiekaną bazylię, a na koniec śmietankę i gotować przez kolejne kilka minut.
8
Gnocchi wrzucić do wrzącej, osolonej wody (ok. 4 litry wody i 2 łyżki stołowe soli) i gotować przez 5 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf