Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na domowe piwo imbirowe

Przepis na domowe piwo imbirowe

Przepis na domowe piwo imbirowe

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
litryna 2 litry:
  • imbir świeży, obrany - 120 g
  • drożdże instant - 0.25 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 200 g
  • sok z cytryny - 15 ml
  • sól morska - 1 mała szczypta
  • woda - 1.75 L

Całkowity czas przygotowania

20 minut + 24 godziny przyśpieszania dojrzewania

Opis

To wspaniałe piwo imbirowe możesz przygotować i ty! Jest bardzo pyszne, kiedy pije się je schłodzone! Kiedy je przygotujesz, nie będziesz więcej potrzebować piw sklepowych! Musisz je jednak wypić w ciągu 2-3 dni od przygotowania!


Sposób przygotowania

1
Imbir obierz, zetrzyj na tarce.
2
Wyciśnij sok z imbiru, przelej go przez sitko i zostaw na 10 minut żeby mógł się zsiąść. Następnie przecedź sok do drugiej miski lub szklanki.
3
Cukier, drożdże instant, sól, sok z cytryny i sok z imbiru (45 ml=45 g) odmierz do sterylnej butelki PET.
4
Zalej wodą, dokładnie zamknij butelkę.
5
Dokładnie wstrząśnij butelką, żeby składniki mogły się w niej wymieszać.
6
Przyśpiesz dojrzewanie, pozostawiając butelkę przez 24-36 godzin w temperaturze pokojowej.
7
Jeśli butelka jest twarda, wstaw ją do lodówki. Pij piwo na zimno.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf