Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na domowy kremowy likier irlandzki Baileys

Przepis na domowy kremowy likier irlandzki Baileys

Przepis na domowy kremowy likier irlandzki Baileys

5
58
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
mlna 650 ml:
  • śmietanka do ubijania - 250 ml
  • mleko (3,5%) - 20 ml
  • cukier kryształ - 30 g
  • mleko zagęszczone (słodzone) - 170 g
  • kawa parzona, mocna z espresso - 50 ml
  • whiskey (irlandskie) - 200 ml
  • esencja waniliowa - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

+ 2 tygodnie na dojrzewanie

Opis

Jest to wspaniały przepis na kremowy likier irlandzki, porównywalny z oryginalnym! Jeśli chcesz zaoszczędzić na bardzo drogim likierze, a ponadto doświadczyć radości tworzenia, ten przepis jest dla Ciebie!


Sposób przygotowania

1
Śmietankę i mleko podgrzać do temperatury wrzenia, odstawić. W garnku o wysokiej krawędzi skarmelizować cukier. Gdy karmel jest już gotowy, wąskim strumieniem, ciągle mieszając, dodać gorącą śmietankę. Ostrożnie! Jest to niebezpieczny etap pracy! Po dodaniu śmietanka wydziela dużą ilość pary! Należy uważać na to, żeby dodawać śmietankę stopniowo, aby się nie oparzyć. Najlepiej robić to z dala od dzieci i zwierząt domowych.
2
Dokładnie wymieszać, dodać mleko skondensowane, whiskey, kawę oraz esencję waniliową, a następnie doprowadzić do wrzenia.
3
Likier przelać do butelek i wstawić do lodówki na 2 tygodnie, aby składniki doskonale się „przegryzły”.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf