Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na doskonałą zupę z rabarbaru

Przepis na doskonałą zupę z rabarbaru

Przepis na doskonałą zupę z rabarbaru

5
53
Dodaj do ulubionych!46

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na zupę

  • rabarbar - 350 g
  • woda - 650 ml
  • sól - 2 duże szczypty
  • cukier kryształ - 75 g
  • laska wanilii (środek i skórki) - 1 szt.
  • cynamon cały - 2 laski
  • goździki całe - 10 ziaren
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • śmietana (22%) - 140 ml

Jako dodatek (opcjonalny)

  • truskawka świeża - 2 ziarna

Całkowity czas przygotowania

Opis

Szybka i wspaniała zupa z rabarbaru ze świeżymi truskawkami. Bez truskawek zupa jednak też będzie smaczna. Można ją zjeść na ciepło i na zimno! ;)


Sposób przygotowania

1
Umyj i pokrój rabarbar w kawałki o długości 1 centymetra.
2
Zalej rabarbar wodą.
3
Dodaj cynamon, przekrojoną na pół laskę wanilii, goździki całe, sól i cukier.
4
Zagotuj zupę, a potem gotuj dalej pod pokryciem przez 5-8 minut.
5
W międzyczasie, wymieszaj żółtko z śmietaną.
6
Kiedy rabarbar zmiękł, wyciągnij z zupy wanilię, cynamon i goździki.
7
Do śmietany i żółtka dodaj łyżkę gorącej zupy, wymieszaj dokładnie.
8
Przelej śmietanę z jajkiem do zupy, wymieszaj i zagotuj.
9
Zmiksuj zupę, żeby była bardziej kremowa.
10
Na końcu, żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, tuż przed podaniem można dodać do niej pokrojone truskawki.
11
Pycha, na zimno i na gorąco!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf