Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na duszone zielone szparagi

Przepis na duszone zielone szparagi

Przepis na duszone zielone szparagi

5
52
Dodaj do ulubionych!32

Składniki

na
porcjina 5 porcji:
  • woda - 2 L
  • sól - 10 g
  • szparagi zielone - 500 g
  • masło - 1 łyżka stołowa
  • szynka serrano - 5 plastrów

Całkowity czas przygotowania

Opis

Pyszna ciepła przystawka. Podawać zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące! Zielone szparagi są łatwe w przygotowaniu, polecam ten przepis! Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę na ich świeżość. Należy wybrać świeże, delikatne pędy! ;)


Sposób przygotowania

1
Nastawić wodę na ogień i dodać sól. Istotne jest dotrzymanie podanych ilości! W czasie, kiedy woda się gotuje, przygotować szparagi.
2
Odciąć końcówki, starannie umyć. Jeżeli potrzeba, wystające części również odciąć.
3
Kiedy woda już bulgocze, wrzucić szparagi i gotować do miękkości, przez ok. 5-10 minut. Szparagi są ugotowane, jeżeli końcówka nie jest zdrewniała. Testowanie tego jest łatwe: należy włożyć do ust i nagryźć. :)
4
Kiedy szparagi są ugotowane, natychmiast wstawić do lodowatej wody, aby zachowały swój ładny, zielony kolor.
5
Masło roztopić na patelni.
6
Ugotowane szparagi obtoczyć w roztopionym maśle i smażyć przez ok. 1 minutę.
7
Szparagi zawinąć w cienkie plasterki szynki.
8
Podawać zaraz po przygotowaniu, gorące. Niebo w gębie! ;)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf