Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na dyniowe ślimaki giganty

Przepis na dyniowe ślimaki giganty

Przepis na dyniowe ślimaki giganty

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
ślimakana 1 ślimaka:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • drożdże świeże - 25 g
  • mleko (1,5%) - 150 ml
  • masło topione - 10 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • miód - mieszany - 4 dkg
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżka deserowa

Na nadzienie

  • dynia piżmowa, obrana ze skórek, bez pestek - 60 dkg
  • cukier puder - 15 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Do smarowania

  • jajko małe, rozmiar "S" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

40 minut pracy, 1 godzina wyrastania, 40 minut pieczenia

Opis

Mała niespodzianka w rozmiarze XXL dla wszystkich fanów ślimaków (z ciasta drożdżowego) i dyni. Naszym gigantem posili się cała rodzina.


Sposób przygotowania

1
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy, odstawiamy na 10 minut do wyrobienia rozczynu.
2
W tym czasie w innym naczyniu roztapiamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia.
3
W misce przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, miód, sól, całość rozrabiamy widelcem. Na koniec dolewamy mleko z drożdżami oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy wszystko widelcem.
4
Ciasto ugniatamy rękami do momentu uzyskania gładkiej masy i odklejenia się ciasta od rąk i ścianek miski.
5
Przykrywamy ciasto ściereczką kuchenną i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6
Kiedy ciasto wyrasta, możemy przygotować nadzienie: krem dyniowy. Dynię czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Pieczemy w gorącym piekarniku, po czym ubijamy na puree. Puree w porównaniu z surową dynią będzie ważyło ok. 15% mniej. Używajmy dyni o jak najmniejszej zawartości wody!
7
Puree dyniowe mieszamy z cukrem pudrem (będzie trochę bardziej lejące). Po całkowitym wystygnięciu dodajemy całe jajko. W zależności od słodkości naszej dyni i naszych preferencji smakowych możemy zmodyfikować ilość dodawanego cukru.
8
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
9
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Na środek pasków kładziemy puree dyniowe. Tylko nie na wszystkie jednocześnie: zawsze zajmujemy się tylko jednym paskiem. Jeśli puree będzie leżeć na surowym cieście zbyt długo, ciasto za bardzo nim nasiąknie i nie będziemy mogli go złączyć.
10
Puree na pasku ciasta zwijamy z dwóch stron od zewnątrz, brzegi dociskamy do siebie. Uzyskujemy w ten sposób małe rurki z nadzieniem z puree dyniowego. Brzegi muszą być dobrze przytwierdzone do siebie, inaczej nadzienie wypłynie z rurek.
11
Pierwszą nadzianą rurkę zwijamy w ślimaka i układamy na środku blachy. Złączona rurka wędruje na spód.
12
Nadziewamy pozostałe rurki i łączymy je ze sobą na blasze, ślimak musi być w całości wykończony.
13
Ułożone w ten sposób na blasze ciasto odstawiamy na chwilę na bok.
14
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je jajkiem.
15
Pieczemy przez 40 minut w 180 C na złocisty kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf