Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na financier z makiem

Przepis na financier z makiem

Przepis na financier z makiem

5
51
Dodaj do ulubionych!19

Składniki

na
sztukna 14 sztuk:
  • masło topione - 160 g
  • białko jaja - 3 szt.
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 50 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 50 g
  • cukier puder - 100 g
  • sól - 1 szczypta
  • miód akacjowy - 40 g
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.
  • mak niebieski (ziarna) - 20 g

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
2153.1
kcal
Białka
43.01
gram
Węglow.
180.04
gram
Tłuszcze
144.99
gram

Opis

Financier to francuskie ciastko, którym możemy umilać sobie życie o każdej porze dnia. Pasuje nawet do porannej kawy. Najłatwiej rozpoznać je po kształcie przypominającym sztabkę złota.


Sposób przygotowania

1
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, mąkę migdałową, sól oraz mak.
2
Do rondelka wkładamy masło wraz z przepołowioną laską wanilii i miodem, roztapiamy i delikatnie zarumieniamy. Masło nie może być ciemne, pożądany jest jego lekko brązowy odcień.
3
Następnie ubijamy białko jaja na zbitą, ale nie twardą pianę.
4
Teraz do piany z białka dodajemy zarumienioną masę maślaną oraz suche składniki zmieszane w pierwszym punkcie. Gotową masę odstawiamy na 2 godziny.
5
Po tym czasie wyciskamy masę do silikonowej formy do pieczenia - my wykorzystaliśmy do tego podłużną formę 8x4 cm.
6
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C bez termoobiegu.
7
Po upieczeniu wyjmujemy ciastka z formy i odstawiamy do wystygnięcia. W lodówce mogą być przechowywane przez długi czas. Można je jeść jako dodatek do różnych napojów.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf