Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na focaccię

Przepis na focaccię

Przepis na focaccię

4.857145
4.8571457
Dodaj do ulubionych!93

Składniki

na
sztukina 3 sztuki:

Na ciasto

  • rozmaryn świeży lub suszony - 1 łodyga
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • sól - 3 g
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe
  • ziarna słonecznika - 15 g
  • woda - 110 g
  • drożdże świeże - 15 g
  • cukier kryształ - 3 g

Na wierzch

  • sól morska
  • woda

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
809.8
kcal
Białka
29.475
gram
Węglow.
157.817
gram
Tłuszcze
9.535
gram

Opis

Mistrzowski przepis na focaccię doprawioną świeżym rozmarynem. Oczywiście może być przyrządzona też z oliwkami, suszonymi pomidorami lub w innych wariantach. No i bez dwóch zdań - wyśmienite!


Sposób przygotowania

1
Liście rozmarynu odrywamy od łodygi i drobno siekamy.
2
Do miski wrzucamy mąkę, sól, rozmaryn, ziarna słonecznika, dolewamy oliwę z oliwek.
3
Do osobnej miski wlewamy wodę - powinna mieć około 35 C, posłuży nam do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy drożdże i przez ok. 5 minut przygotowujemy rozczyn w wodzie z cukrem.
4
Rozpuszczone drożdże przelewamy do reszty składników, ugniatamy na ciasto. Nie musi być gładkie, wystarczy, że składniki się połączą. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
5
Po wyrośnięciu ciasto kroimy na 3 równe części, formujemy je na kule.
6
Lekko je rozciągamy rękoma lub rozpłaszczamy na stole na grubość ok. 1,5-2 cm.
7
Przekładamy na blachę wyścieloną silikonowym papierem do pieczenia, posypujemy solą morską.
8
Pieczemy bez odstawiania do wyrośnięcia przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Czekamy, aż spód ciasta nabierze kolorów. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika pędzlujemy wodą.
9
Po całkowitym wystygnięciu pakujemy do pudełek.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf