Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na gravlax w marynacie z buraków

Przepis na gravlax w marynacie z buraków

Przepis na gravlax w marynacie z buraków

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:
  • cukier brązowy - 6 dkg
  • sól morska - 5 dkg
  • koperek świeży - 1 natka
  • buraki ćwikłowe, surowe - 20 dkg
  • łosoś - 50 dkg
  • wódka - 4 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Przygotowanie 20 minut, na dojrzewanie trzeba poświęcić 2-4 dni.

Opis

Gravlax jest niezwykle widowiskową przekąską rodem ze Skandynawii. Przyrządzany jest z surowego łososia i wymaga kilku dni dojrzewania w lodówce. Przyrządzenie nie wymaga jakiejkolwiek biegłości, jedyne co jest potrzebne, to bardzo świeża ryba, no i cierpliwość przy wyczekiwaniu przez czas niezbędny na dojrzewanie.


Sposób przygotowania

1
Cukier, sól, posiekany koper i starte buraczki wymieszałem ze sobą.
2
Głębszą blachę, w której pokrojona ryba ładnie się zmieści, wyścieliłem warstwą folpacku (nie uciąłem kawałka, bo na końcu ryba musi zostać owinięta wokół). Połowę pokrojonego łososia położyłem na folii stroną z łuskami do dołu.
3
Nasmarowałem mięso 2 łyżkami stołowymi wódki i obtoczyłem w mieszance kopru, soli, cukru i buraczków.
4
Drugą połowę ryby nasmarowałem resztką wódki i położyłem na pierwszą połowę, stroną z łuskami do góry.
5
Otrzymaną kanapkę mocno zawinąłem w folpack, na nią położyłem drugą blachę i obciążyłem konserwami.
6
Wstawiłem na 4 dni do lodówki żeby potrawa dojrzała (w przypadku cieńszego kawałka ryby wystarczą 2 dni). W tym czasie ryba puściła dużą ilość soku (przez sól), który regularnie zlewałem.
7
Czwartego dnia rozpakowałem paczuszkę, zeskrobałem z ryby większość koprowo-buraczanej mieszanki (nie zmywałem!) i bardzo ostrym nożem odciąłem skórę. Pokroiłem na cieniuteńkie kawalątki i podałem z brązowym chlebem i śmietaną.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf