Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na grillowane krewetki z ananasem

Przepis na grillowane krewetki z ananasem

Przepis na grillowane krewetki z ananasem

5
51
Dodaj do ulubionych!19

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na marynatę

  • sok z limonki - 2 szt.
  • oliwa z oliwek, extra virgin - 1 łyżka stołowa
  • sos sojowy - 1 łyżka stołowa
  • sól - 1 duża szczypta
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • chili mielone - 0.5 łyżeczka do herbaty

Na rożny

  • ogonki z tygrysich krewetek 16/20 (wstępnie gotowane lub surowe) - 6 szt.
  • miąższ ze świeżego ananasa - 6 szt.
  • liście bazylii, świeże - 6 szt.

Całkowity czas przygotowania

20 minut wyrobienia + 2 godziny marynowania + 10 minut pieczenia

Opis

Wspaniały smakołyk! Doskonała grillowana przekąska. Jeśli oczekujemy wielu gości, to grillowane krewetki mogą być podane jako samodzielna przekąska. Bardzo dobry przepis!


Sposób przygotowania

1
Najpierw oczyść krewetki. Jeśli masz krewetki mrożone, najpierw rozmroź je w letniej wodzie – to zajmie kilka minut. Gdy krewetki są surowe, mają kolor szary, ale po ugotowaniu nabierają koloru pomarańczowego (jak tu, na zdjęciu). Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie ma żadnego znaczenia.
2
Otwórz pancerz krewetek na zewnętrznym łuku i wyciągnij mięso. Wyjdzie w jednym kawałku. Jeśli krewetki są surowe, takiego przecięcia na nich nie będzie.
3
Tak wglądają krewetki oddzielone od pancerza. Skorupki można wyrzucić.
4
Przetnij dalej nacięcie znajdujące się na końcu ogonka. Wyjmij stąd koniec kanału jelitowego. Jeśli jest taka potrzeba, wymyj krewetkę pod bieżącą wodą.
5
W misce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek i sos sojowy.
6
Dodaj sól, czosnek granulowany i zmielone chili.
7
Dobrze wszystko wymieszaj.
8
Włóż krewetki do marynaty i wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby się zamarynowały.
9
Następnie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków. Na każdym patyczku musi być krewetka, liść bazylii i grubszy kawałek ananasa.
10
Piecz je w wysokiej temperaturze z każdego boku przez 2-4 minuty.
11
Krewetki szybko będą gotowe! Podaj je na świeżo i na gorąco. Co do spożycia, istnieje tylko jedyna reguła: żeby danie było pyszne, należy zjeść jednocześnie krewetki i ananasa. Krewetki w takiej formie są solne, a ananas jest słodki. Jest to bardzo pyszne!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf