Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na hot-dogi z serem

Przepis na hot-dogi z serem

Przepis na hot-dogi z serem

4.8
4.85
Dodaj do ulubionych!141

Składniki

na
sztukna 16 sztuk:

Na ciasto

  • olej słonecznikowy - 20 g
  • cukier kryształ - 20 g
  • sól - 20 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • woda - 380 ml
  • biała mąka chlebowa - 100 g
  • mąka żytnia typ 2000 - 160 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 440 g
  • mleko w proszku (tłuste) - 30 g

Na nadzienie

  • parówki - 8 szt.
  • ser żółty - Port salut - 200 g

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • ziarna sezamu

Całkowity czas przygotowania

Opis

To danie może się zdać ulubioną przekąską całej rodziny. Sycące i pożywne, nazajutrz w sam raz na drugie śniadanie do szkoły. Dopuszcza się dużo wersji jego wykonania, możemy więc zaskoczyć nimi oczekiwanych gości.


Sposób przygotowania

1
Składniki wrzucamy do miski urządzenia do pieczenia chleba. Wybieramy program ciasto. Ciasto jest ugniatane i wyrasta. Zajmuje to około 120 minut. Uwaga! Ogólna zasada dla ugniatania ciasta w urządzeniu do pieczenia chleba - na spód wędruje ciecz oraz sól, na nie mąka oraz inne składniki, na sam wierzch drożdże lub zaczyn!
2
Parówki myjemy i przekrawamy na pół. Ser kroimy na tyle równych pasków, ile hot-dogów będziemy robić. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy składniki w chłodne miejsce. Im lepiej schłodzone, tym mniej będą wypływać z ciasta.
3
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, ugniatamy i dzielimy na 2 równe części. Obie rozwałkowujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm.
4
Każdy placek kroimy nożem do pizzy na 8 kawałków. Otrzymamy tyle trójkątów, ile hot-dogów będziemy przyrządzać. Na szerszym końcu kawałka układamy połowę parówki i pasek sera. Mocno zwijamy.
5
Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny w letnie miejsce do podwójnego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy jajkiem, pieczemy przez ok. 15-18 minut w 180 C na rumiany kolor.
6
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf