Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na indyjską soczewicę z przyprawami

Przepis na indyjską soczewicę z przyprawami

Przepis na indyjską soczewicę z przyprawami

5
51
Dodaj do ulubionych!21

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • soczewica suszona - 25 dkg
  • czosnek - 3 ząbki
  • imbir świeży, tarty - 1 łyżka stołowa
  • cebula czerwona - 2 główki
  • kurkuma - 1 łyżeczka do kawy
  • sól
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe
  • kmin rzymski, cały - 1 łyżeczka do herbaty
  • papryka chili - 1 łyżeczka do kawy
  • koncentrat pomidorowy - 400 g

Całkowity czas przygotowania

Gotowanie: 1 godzina, moczenie: 1 godzina; w tym czasie następuje przygotowanie składników.

Opis

Kminek rzymski, chili, imbir, czosnek, kurkuma - pozwól swoim kubkom smakowym na chwilę ekstazy! Indyjskie dipy i sosy niekoniecznie są estetyczne, ale za to bardzo smaczne. W tym przepisie możemy użyć czerwonej soczewicy. Przepis Keitha Floyda polecam nie tylko weganom, ale również koneserom ciekawych smaków.


Sposób przygotowania

1
Odmierzyć soczewicę, kilkakrotnie umyć pod bieżącą wodą. Zalać wodą tak, aby przykryła soczewicę i odstawić na 1 godzinę.
2
Przygotować pozostałe składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Powinniśmy otrzymać dużą łyżkę stołową pasty.
3
Posiekać 2 duże (lub 3 małe) główki czerwonej cebuli.
4
Po 1 godzinie wstawić garnek z soczewicą na ogień, zalać wodą tak, aby całkiem zakryła soczewicę. Wsypać kurkumę i sól. Ugotować na miękko - woda powinna całkiem wyparować. (Można trochę dłużej gotować, wtedy soczewica rozmięknie i będzie bardziej kremowa).
5
Kiedy soczewica się gotuje, na wysokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić kminek rzymski, smażyć przez 1 minutę, dodać czerwoną cebulę i podsmażyć na złoto-brązowy kolor.
6
Dodać pastę z czosnku i imbiru, wymieszać, smażyć przez minutę, zdjąć z ognia, wrzucić chili i dobrze wymieszać.
7
Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy (lub w zależności od sezonu 3 duże świeże pomidory, pokrojone w małe kostki) i gotować mieszając, aż woda wyparuje i uzyskamy gęste puree. (Używając koncentratu potrzeba ok. 10-15 minut, świeżych pomidorów: 20 minut.)
8
Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
9
Podawać z dużą porcją warzyw i chlebem naan. Jeżeli nie mamy w domu tego chleba, można nią posmarować tosty. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf