Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na jabłkowe różyczki

Przepis na jabłkowe różyczki

Przepis na jabłkowe różyczki

4
43
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
szt. na 12 szt. :

Na ciasto

  • ciasto francuskie bez drożdży, głęboko mrożone - 2 szt.

Na nadzienie

  • jabłko - 4 szt.
  • cukier kryształ - 6 łyżek stołowych
  • sok z cytryny - 1 szt.
  • cynamon mielony - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

10 minut przygotowywania, 2 minuty gotowania, 15 minut, przygotowania, 35 minut pieczenia

Opis

Bardzo smaczne i wizualnie atrakcyjne, proste do przyrządzenia ciastka. Gdziekolwiek się pojawią, sukces murowany. Ktokolwiek skosztował odrobinę lub rzucił okiem, od razu prosi o przepis, który z resztą udaje się każdemu.


Sposób przygotowania

1
Jabłka myjemy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki o grubości ok. 3 mm. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Po zagotowaniu wody gotujemy w niej jabłka przez 2 minuty. Zwracamy uwagę, żeby plasterki się nie rozgotowały. Gotujemy do momentu, aż będą się otwierać. Wykładamy na ręcznik papierowy.
2
Ja użyłem ciasta francuskiego o gramaturze 250 gram w gotowej, rozwałkowanej formie. Ciasto kroimy nożem do pierogów na 6 równych pasków o szerokości 2,5 cm. Cały pasek posypujemy cukrem, kładziemy na niego jabłka jedne obok drugich, przyprószamy cynamonem i zawijamy. Końcówkę zaginamy na zewnątrz, żeby przywarła.
3
Przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-35 minut w 200 C, aż nabiorą ładnej czerwonej barwy.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf