Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bulgur z kurczakiem

Przepis na bulgur z kurczakiem

Przepis na bulgur z kurczakiem

5
52
Dodaj do ulubionych!175

Składniki

na
porcjena 2 porcje:
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe
  • pierś kurczaka (filet) - 250 g
  • cebula zwyczajna - 1 główka
  • czosnek - 2 ząbki
  • bulgur - 200 g
  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek stołowych
  • oliwki czarne, bez pestek - 10 ziaren
  • oregano świeże lub suszone - 3 szczypty
  • bazylia świeże lub suszona - 3 szczypty
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • woda - 350 ml
  • natka pietruszki

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kaszę bulgur odkryłam jakieś pół roku temu i od tej pory często gości w naszym domu. Kasza ta jest podobna do ryżu, ale podobno dużo zdrowsza. Może służyć jako dodatek do mięs. Polecam! :)


Sposób przygotowania

1
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na patelni, na małej ilości gorącego oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2
Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić na pozostałym po smażeniu mięsa oleju. Dopilnować, aby czosnek się nie przypalił.
3
Kiedy cebula i czosnek są gotowe dodać bulgur, przyprawy, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.
4
Zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na 15 minut, aby kasza wchłonęła koncentrat pomidorowy i wodę.
5
Kiedy kasza bulgur jest już miękka, dodać całe lub podzielone na pół oliwki, usmażone wcześniej mięso i podsmażać wszystko raz jeszcze przez 5 minut.
6
Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf