Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na jogurtową sałatkę z bakłażana

Przepis na jogurtową sałatkę z bakłażana

Przepis na jogurtową sałatkę z bakłażana

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na sałatkę

  • bakłażan surowy - 1 szt.
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe
  • jogurt grecki - 400 ml
  • czosnek - 1 ząbka
  • cebula czerwona - 1 główka
  • sok z cytryny - 0.5 szt.
  • liscie mięty
  • natka pietruszki

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ta sałatka moim zdaniem fajnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Niezłym pomysłem jest wykorzystanie jej jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Jest ponadto zdrowa, no i przede wszystkim szybka w przyrządzeniu. Warto wstawić ją na noc do lodówki, wtedy smaki ładnie się przegryzą.


Sposób przygotowania

1
Na początek podgrzewamy piekarnik do 200 C.
2
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, przekładamy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez ok. 15 minut.
3
W trakcie pieczenia bakłażana, możemy posiekać czosnek, czerwoną cebulę i zioła.
4
Do naczynia wrzucamy posiekaną cebulę i przyprawy: sól, pieprz, a także jogurt grecki. Wyciskamy do naczynia sok z połówki cytryny.
5
Wyciągamy bakłażana z piekarnika.
6
Wystudzonego do letniej temperatury bakłażana mieszamy z przyprawionym jogurtem i wstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki mogły się przegryźć.
7
I gotowe! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf