Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kacze udka z rozmarynem

Przepis na kacze udka z rozmarynem

Przepis na kacze udka z rozmarynem

5
52
Dodaj do ulubionych!95

Składniki

dla
osóbdla 6 osób:
  • udka z kaczki - 6 szt.
  • pieprz biały, mielony - 1 szczypta
  • sól morska - 1 łyżka stołowa
  • rozmaryn świeży lub suszony - 2 szt.
  • czosnek - 8 ząbków

Całkowity czas przygotowania

Opis

Niebywale proste w przyrządzeniu, zniewalające danie z drobiu. Nawet początkujący mogą spróbować się zmierzyć z tym przepisem!


Sposób przygotowania

1
Udka kaczki przyprawiamy solą morską i białym pieprzem, kładziemy na blachę stroną ze skórą do dołu.
2
Kładziemy na nie oczyszczony czosnek oraz łodygę listków rozmarynu.
3
Zakrywamy folią. Pod spodem nie potrzeba wody ani tłuszczu. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 C na środkowym ruszcie. W tym czasie większość tłuszczu się wytopi. Następnie obracamy udka, ponownie przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 45 minut w 180 C.
4
Zdejmujemy folię, przekładamy blachę na górny ruszt i ustawiamy pieczenie z góry (najlepiej wykorzystać funkcję grilla). Posypujemy mięso odrobiną soli i pieczemy przez 30 minut na ładny różowy kolor.
5
Przy podawaniu dekorujemy pozostałą łodygą rozmarynu. Jako dodatek polecam polentę, puree ziemniaczane lub zieloną sałatę. Koniec końców, uzyskaliśmy jeszcze niemałą porcję przyprawionego tłuszczu kaczego, który można schłodzić i wykorzystać.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf