Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kakaowy przekładaniec

Przepis na kakaowy przekładaniec

Przepis na kakaowy przekładaniec

4
41
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
porcjina 35 porcji:

Na placki

  • mąka pszenna (typ 500) - 600 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 80 g
  • cukier puder - 300 g
  • masło - 200 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • soda oczyszczona - 10 g
  • mleko (2,8%) - 100 ml

Na krem

  • mąka pszenna (typ 500) - 160 g
  • mleko (2,8%) - 600 ml
  • masło - 400 g
  • cukier puder - 350 g

Na polewę czekoladową

  • czekolada gorzka (53%) - 200 g
  • olej słonecznikowy - 100 ml

Całkowity czas przygotowania

+ jedna noc chłodzenia w lodówce

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
54013.7
kcal
Białka
2524.18
gram
Węglow.
5068.14
gram
Tłuszcze
2645.56
gram

Opis

Mieszkam w Győr, ale wcześniej związany byłem z komitatem Somogy. Bardzo brakuje mi domowych ciast z moich stron. Tutaj wypieki smakują zupełnie inaczej. Przedstawię przepis na mało znany w tych okolicach smakołyk. Pyszne i moim zdaniem proste w przygotowaniu. Mam nadzieję, że wielu z was go wypróbuje!


Sposób przygotowania

1
Do dużej miski przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy sodę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy masło i całość mieszamy.
2
Przesiewamy kakao w proszku i ponownie mieszamy. Wbijamy jaja. Wstępnie ugniatamy. Dolewamy mleka i dokładnie ugniatamy.
3
Ciasto dzielimy na trzy równej wielkości kule. Piekarnik podgrzewamy do 180 C.
4
Pierwszą kulę rozwałkowujemy, przekładamy na tył posypanej mąką blachy o wymiarach 30x40 cm. Wystające brzegi odcinamy. Zmiatamy mąkę z wierzchu, aby nie przypaliła się podczas pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
5
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie odkrawamy od blachy lub pochylamy ją tak, żeby placki się wyślizgnęły lub też po prostu je wywracamy. Pozostałe dwie kule również rozwałkowujemy i pieczemy. Po upieczeniu placki odkładamy na bok.
6
Mąkę na krem mieszamy z 1/3 mleka na gładką masę.
7
Resztę mleka gotujemy. Po zagotowaniu mleka dolewamy mączną masę i gotujemy na gęsto na małym ogniu stale mieszając, aż smak mąki ustąpi. Następnie chłodzimy masę.
8
Roztapiamy miękkie masło. Przesiewamy cukier puder i roztapiamy go z cukrem.
9
Dodajemy mączny krem, ostrożnie mieszamy. Nie za długo!
10
Z placków zmiatamy mąkę pozostałą po pieczeniu. Jeden placek kładziemy na spód blachy. Nakładamy na niego połowę kremu i wygładzamy. Kładziemy następny placek i drugą połowę kremu. Wygładzamy, przykrywamy ostatnim plackiem. Wstawiamy do lodówki, do czasu przygotowania polewy czekoladowej.
11
Gorzką czekoladę roztapiamy z olejem na parze. Nie może być gorąca! Polewamy nią ciasto i wygładzamy. Wstawiamy ciasto z powrotem do lodówki. Zostawiamy je na noc/pół dnia, dopiero potem kroimy.
12
Kroimy ciasto po tym, jak postoi jakiś czas. Wtedy przyjdzie to nam łatwiej, bo ciasto całkiem zmięknie pod wpływem kremu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf