Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kapcie z powidłami śliwkowymi

Przepis na kapcie z powidłami śliwkowymi

Przepis na kapcie z powidłami śliwkowymi

5
52
Dodaj do ulubionych!62

Składniki

na
sztukina 32 sztuki:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • kefir - 350 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do herbaty
  • drożdże świeże - 25 g
  • skwarki wieprzowe, bez skórki - 250 g
  • sól - 2 łyżeczki do herbaty
  • pieprz biały, mielony - 0.5 łyżeczka do kawy

Na nadzienie

  • powidło śliwkowe (gęsta masa) - 400 g

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Opis

Domowy smakołyk, przywołuje w mnie wspomnienia wspaniałej kuchni mojej babci i starej tradycji świniobicia. Kiedy skwarki po świniobiciu był jeszcze świeżutkie, do ciast trafiały letnie, gęste, słodkie powidła śliwkowe. Potrafi sobie zjednać tych, co lubią słodki i słone przekąski. Z głębi serca polecam wszystkim, spróbujcie sami!


Sposób przygotowania

1
Kefir podgrzewamy. Do miski urządzenia do pieczenia chleba wlewamy letni kefir, dodajemy całe jaja, mąkę, cukier i świeże drożdże w podanej kolejności. Ciasto przygotowujemy przy pomocy programu do wyrabiania-wyrastania. Trwa to około 120 minut.
2
Podczas wyrastania ciasta wybieramy skwarki, odkrawamy skórę, mielimy, solimy i pieprzymy.
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole posypanym mąką, rozciągamy go rękami, smarujemy skwarkami i ręcznie ugniatamy. Uwaga: tłuszcz skwarków rozmiękcza ciasto, trzeba więc to skorygować dodając 2-3 łyżki stołowe mąki!
4
Ciasto ze skwarkami rozwałkowujemy natychmiast na prostokąt o grubości 5 mm i kroimy na tyle równomiernych kwadratów, ile kapci chcemy zrobić.
5
Na środku każdego kwadratu umieszczamy 1 łyżeczką powideł śliwkowych, jeden wierzchołek kwadratu nakładamy na powidła, ściskamy go ostrożnie palcami z naprzeciwległym bokiem.
6
Układamy ciastka na wysmarowanej blasze i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut.
7
Piekarnik podgrzewamy do 200 C, na dół wstawiamy naczynie z wodą. Wierzch kapci smarujemy ubitym jajkiem, każdą blachę pieczemy przez ok. 25 minut na złocisty kolor. Wskazówka! Gotowe ciasto dobrze znosi przechowywanie w zamrażarce, warto więc zrobić podwójną porcję. Po wystygnięcia przekładamy do pudełek i zamrażamy. Przed podaniem wystawiamy na 1,5-2 godziny do temperatury pokojowej, po czym podgrzewamy w piekarniku w 180 C.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf