Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kapuśniak

Przepis na kapuśniak

Przepis na kapuśniak

5
54
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na bazę

  • kapusta kwaszona - 300 g
  • woda - 2 L
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 3 szt.
  • golonka wieprzowa, wędzona - 150 g
  • kiełbasa wędzona - 150 g
  • sok z cytryny - 1 szt.
  • sól
  • śmietana (22%)

Na zasmażkę

  • czosnek - 1 ząbka
  • cebula zwyczajna - 0.5 główka średniej wielkości
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżeczki do herbaty
  • woda - 50 ml
  • papryka mielona (przyprawa) - 4 szczypty

Całkowity czas przygotowania

Opis

Dla niewtajemniczonych - kapuśniak to zupa z kapusty. Typowe danie w węgierskim menu noworocznym. Trudno znaleźć bardziej węgierską potrawę - ty też ją wypróbuj!


Sposób przygotowania

1
Kapustę dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
2
Golonkę i kiełbasę kroimy w kostkę.
3
Kapustę wstawiamy na gaz, zalewamy wodą z dodatkiem liścia laurowego oraz pokrojonej w kostkę wędzonej golonki i kiełbasy. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Kiedy kapusta zmięknie całkowicie, dolewamy do niej wrzątek, żeby uzupełnić wygotowaną wodę.
4
Gotującą się kapustę pozostawiamy na ogniu i w te pędy zabieramy się za przygotowanie zasmażki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, podsmażamy i dodajemy do niej mąkę. Szybkimi ruchami mieszamy wszystko na gładko.
5
Zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i czerwoną paprykę. Następnie zasmażkę zdejmujemy z ognia, aby nie dopuścić do przypalenia się czosnku i papryki, bo wtedy całość zrobi się gorzka.
6
Do zasmażki dolewamy zimną wodę i mieszamy na gładko. WAŻNE: Do zasmażki dodajemy wyłącznie zimną wodę, bo dzięki temu nie powstaną w niej grudki!
7
Zasmażkę dodajemy do zupy, dobrze mieszamy, po czym solimy i dodajemy sok z cytryny.
8
Gotową zupę podajemy ze śmietaną.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf