Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na karnawałowe pączki I.

Przepis na karnawałowe pączki I.

Przepis na karnawałowe pączki I.

4.77778
4.7777827
Dodaj do ulubionych!541

Składniki

na ok.
sztukna ok. 21 sztuk:

Na pączki

  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • mleko (2,8%) - 200 ml
  • drożdże świeże - 40 g
  • cukier puder - 50 g
  • masło topione - 60 g
  • żółtko jaja - 5 szt.

Do pieczenia

  • olej słonecznikowy

Do dekoracji

  • dżem morelowy
  • cukier puder

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jednym z typowych przysmaków okresu karnawału są pączki. Tego lekkiego przysmaku nie da się porównać z niczym innym. Nie bez powodu robiony jest także poza karnawałem, przez cały rok znajdując chętnych łasuchów. Robiłeś już kiedyś pączki?


Sposób przygotowania

1
Tacę wyścielamy serwetkami, na patelnię wylewamy olej i stawiamy na ogień.
2
Letnie mleko wlewamy do innego naczynia i dodajemy cukier puder, drożdże, odstawiamy na 15 minut, żeby rozczyn się zawiązał.
3
Mąkę wsypujemy do naczynia. Do mąki dolewamy mleko z drożdżami, dodajemy roztopione masło i żółtka jajek. Mieszamy ciasto łyżką drewnianą, ugniatamy na stole, aż będzie gładkie.
4
Uzyskane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do dwukrotnego wyrośnięcia. Czyli na co najmniej 30 minut.
5
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na cienkiej warstwie mąki na grubość palca, po czym foremką o średnicy 6 cm wykrawamy pączki. Skrawki ugniatamy, ponownie rozwałkowujemy i znowu wykrawamy. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 10-20 minut!
6
Następnie palcami formujemy środek pączków.
7
Smażymy je małymi porcjami na gorącym oleju. Jedną stronę smażymy przez 2-3 minuty. Czas nie powinien tu być wskazówką, jeśli wysmażą się szybciej, starczy go mniej. Obracamy i smażymy przez kolejne 1-2 minuty. I ważna rzecz: smażymy tak, aby na początku na spodzie była strona pączka z dziurką. Druga ważna rzecz: dziurawą stronę smażymy pod przykryciem, dzięki temu pączek będzie miał tasiemkową strukturę. Po przewróceniu na drugą stronę, smażymy pączki już bez przykrycia. Uwaga! Olej nie powinien być zbyt gorący, inaczej pączek zrobi się ciemny! Smażymy w takiej ilości oleju, aby pączek dryfował na jego powierzchni i nie dotykał spodu patelni, bo inaczej łatwo się przypali. Podczas smażenia obserwujemy pączki - mają pozostać jasne.
8
Gotowe pączki przekładamy na tacę wyścieloną serwetkami, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dżemem morelowym.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf