Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na karpia nadziewanego orzechami

Przepis na karpia nadziewanego orzechami

Przepis na karpia nadziewanego orzechami

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
porcjina ok. 6 porcji:

Ryba

  • karp średniej wielkości - 1.8 kg
  • sól - 7 szczypt

Nadzienie

  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe
  • cebula zwyczajna - 5 szt.
  • marchew surowy, tarty - 1 szt.
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżka stołowa
  • pieprz czarny, cały - 5 szt.
  • ziele angielskie, całe - 3 szt.
  • wino białe, wytrawne - 150 ml
  • sól - 1 łyżka stołowa
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 1 kubek
  • woda gorąca - 100 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Wspaniała potrawa na świąteczny stół! Nadzienie przejmuje smak ryby i staje się fenomenalne!


Sposób przygotowania

1
Rybę oczyścić z łusek i wnętrzności, dokładnie umyć. Całą rybę natrzeć solą od wewnątrz i z zewnątrz. Wstawić do lodówki na jedną godzinę. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.
2
Drobno pokrojoną cebulę i startą marchew podsmażyć na oleju, posypać mieloną papryką, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia.
3
Dodać białe wino, wsypać grubo posiekane orzechy włoskie i mieszać. Gotować na małym ogniu przez 5- 6 minut.
4
Karpia napełnić farszem i zaszyć rybę. Przełożyć do brytfanny, wlać trochę wody i piec w temperaturze 200 C przez ok. 20-30 minut, aż ryba zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości karpia).
5
Podawać.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf