Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na klasyczny bulion

Przepis na klasyczny bulion

Przepis na klasyczny bulion

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:
  • łopatka wołowa - 500 g
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa
  • białko jaja - 1 szt.
  • sól - 3 łyżeczki do herbaty
  • pieprz czarny, cały - 3 łyżki stołowe
  • woda - 2 L
  • pomidor - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 2 szt.
  • korzeń selera, surowy - 1 szt.
  • marchew surowa, większy - 3 szt.
  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości

Całkowity czas przygotowania

Opis

To prawda, że dobry domowy bulion musi gotować się bardzo długo. Na szczęście pracy jest z nim niewiele, a wynik rewelacyjny! ;) Oto przepis na prawdziwy, klasyczny bulion!


Sposób przygotowania

1
Do zmielonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy oraz białko. Starannie wymieszać.
2
Mięso włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, zalać wodą. Postawić na ogniu.
3
Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
4
Kiedy na mięsie zbierze się szumowina, dodać warzywa.
5
Zmniejszyć temperaturę gotowania na najniższą i gotować bez przykrycia przez 4 – 4 1/2 godziny. Powstałą pianę od czasu do czasu zebrać łyżką.
6
Sitko wyłożone podwójną gazą lub czystą ścierką kuchenną ustawić na czystym garnku.
7
Przecedzić zupę.
8
Podawać na gorąco. Można dodać knedle wątrobiane, gałuszki z kaszy manny, jajka gotowane lub warzywa z zupy.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf