Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na knedle z macy

Przepis na knedle z macy

Przepis na knedle z macy

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
knedlina 5 knedli:
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • smalec (tłuszcz) gęsi - 2 łyżki stołowe
  • woda - 4 łyżki stołowe
  • maca pieczywo - 50 g
  • mąka z macy - 60 g
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • imbir mielony

Całkowity czas przygotowania

Opis

Przepis na klasyczne knedle z macy. Znakomicie pasują do zup, a poza tym są bardzo smaczne ! Polecam!


Sposób przygotowania

1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę.
2
Do żółtek dodać roztopiony smalec gęsi i wodę (używając dużej, tradycyjnej łyżki stołowej), wymieszać widelcem.
3
Do ubitych białek dodać masę z żółtkami, wymieszać.
4
Do ciasta dodać pokruszoną macę, mąkę macową oraz przyprawy. Starannie wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
5
Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki.
6
Gotować w osolonym wrzątku lub w zupie, przez ok. 20 minut.
7
Knedle z macy gotowe! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf