Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kocie oko

Przepis na kocie oko

Przepis na kocie oko

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 6 sztuk:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 45 dkg
  • żółtko jaja - 6 szt.
  • masło - 25 dkg
  • cukier waniliowy - 10 g
  • drożdże świeże - 3 dkg
  • cukier kryształ - 1 łyżka deserowa
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 100 ml

Na krem

  • orzechy włoskie, mielone - 30 dkg
  • cukier puder - 30 dkg
  • białko jaja - 6 szt.

Na nadzienie

  • bułka tarta pszenna, drobno mielona
  • wiśnie drążone, bez pestek - 2

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kocie oko jest jednym z moich ulubionych ciast, a jednak robię je tylko raz w roku, na Wigilię. W ciągu roku piecze je moja babcia :) Z podanych składników wyjdzie 6 rolad, ale sami zobaczycie, że one szybko znikną. Ja sama potrafię zjeść jedną całą roladę. :)


Sposób przygotowania

1
Drożdże rozkruszyć, wsypać do małej miski, dodać cukier i letnie mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
2
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, lekko rozkruszyć z masłem.
3
Dodać jajka, mieszać, dodać rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Ugnieść ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać trochę mleka. Ciasto podzielić na 6 jednakowych części i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4
Każdy kawałek rozwałkować na kształt prostokąta, posypać krawędzie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z wiśni), wyłożyć pasmo z wiśni i zawinąć dwa razy tak, aby pośrodku zostawić 2 centymetrowe pasmo na nadzienie orzechowe. Ciasta ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy, aby ciasto mogło swobodnie rosnąć.
5
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem pudrem.
6
Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie dodać do orzechowej mieszanki.
7
Nadzienie podzielić na 6 części i ułożyć na każdym cieście w zagłębieniu pomiędzy zawiniętymi brzegami. Piec w piekarniku nagrzanym na temperaturę 180 C na złoty kolor.
8
Zostawić na blasze do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Przed podaniem pokroić na kawałki o grubości 1-1,5 cm.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf