Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kołacz czikoszy

Przepis na kołacz czikoszy

Przepis na kołacz czikoszy

5
56
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
szt. kołaczyna 2 szt. kołaczy:

Na ciasto bazowe

  • mąka pszenna (typ 500) - 600 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • mleko (2,8%) - 100 ml
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • margaryna - 50 g
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 100 g
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • cukier waniliowy - 10 g

Na część kakaową

  • kakao w proszku - holenderskie - 3 łyżki stołowe
  • woda - 4 łyżki stołowe

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
9277.55
kcal
Białka
442.61
gram
Węglow.
1107.56
gram
Tłuszcze
347.55
gram

Opis

Fajowski przepis na domowy kołacz kakaowy! Można dodać rodzynek, skórka z cytryny nie jest konieczna, ale moim zdaniem nadaje całości przyjemną nutkę.


Sposób przygotowania

1
Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy 1 szczyptę cukru i przygotowujemy rozczyn, który musi postać przez 10 minut.
2
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, jaja, roztopioną margarynę, jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i przygotowany rozczyn. Całość porządnie rozrabiamy. Następnie dzielimy na dwie części.
3
Kakao mieszamy z wodą i dodajemy do jednej połowy ciasta, ładnie całość ugniatamy. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w celu podwójnego wyrośnięcia.
4
Na posypanej mąkę desce obie połowy ciasta dzielimy jeszcze raz na dwie części.
5
Rozwałkowujemy je na równe placki, białe ciasto kładziemy na spód, przykrywamy je kakaowym plackiem i mocno zwijamy.
6
Przekładamy do foremki i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Jaja rozbijamy widelcem w małej misce, potem smarujemy nimi kołacz.
7
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C. W razie szybszego zarumieniania, na wierzch kładziemy folię i pieczemy w ten sposób dalej. Łącznie, na wypieczenie się środka potrzeba 40 minut.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf