Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kołacz węgierski (Kürtőskalács) II.

Przepis na kołacz węgierski (Kürtőskalács) II.

Przepis na kołacz węgierski (Kürtőskalács) II.

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 8 sztuk:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 1 kg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • żółtko jaja - 2 szt.
  • cukier puder - 5 łyżek stołowych
  • masło topione - 100 g
  • mleko (2,8%) - 600 ml
  • drożdże świeże - 50 g
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.

Posypka

  • olej słonecznikowy
  • cukier kryształ

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kürtöskalács jest tradycyjnym smakołykiem węgierskojęzycznego regionu Europy i pochodzi oryginalnie z Siedmiogrodu. Jest to drożdżowy przysmak, sprzedawany przeważnie w okresie świątecznym na targach i jarmarkach, wypiekany na żywym ogniu. Do jego zrobienia potrzebny jest specjalny wałek, wokół którego zostanie nawinięte ciasto. Oto przepis!


Sposób przygotowania

1
Odmierzyć wszystkie składniki. Drożdże dodać do ok. 100 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pojemnika maszyny do pieczenia chleba i pozostałe mokre składniki. Wsypać mąkę, cukier puder, sól, jajka i startą skórkę z cytryny. Włączyć program wyrabiania ciasta.
2
Kiedy ciasto zostało już starannie ugniecione, wyłączyć maszynę. Ciasto wyjąć z pojemnika i przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po wyrośnięciu urwać po kawałku ciasta (o wielkości dużej garści) i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 20 cm.
3
Nożem do pizzy spiralnie przeciąć ciasto. Wałki posmarować olejem. Pasek z ciasta nawinąć na wałek tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy poturlać wałek na blacie, w ten sposób ciasto się wyrówna i paski będą przylegały do siebie. Ciasto posmarować olejem i obtoczyć w cukrze.
4
Piec nad ogniem (w zależności od żaru ok. 5-10 minut), aż kołacz nabierze karmelowego połysku.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf