Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na koperty z dżemem

Przepis na koperty z dżemem

Przepis na koperty z dżemem

4.8
4.810
Dodaj do ulubionych!396

Składniki

Składniki na
mini kopertySkładniki na 33 mini koperty:

Na ciasto

  • mleko (2,8%) - 350 ml
  • drożdże świeże - 30 g
  • cukier puder - 50 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 250 g
  • biała mąka chlebowa - 250 g
  • sól - 4 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • masło - 90 g

Na nadzienie

  • konfitura

Do smarowania

  • masło - 120 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Bo koperta z dżemem znów jest modna. To prawdziwy węgierski przysmak. Ich smak zależy od preferencji naszych kubków smakowych. Właśnie przygotowałem kopertę z dżemem.


Sposób przygotowania

1
Piekarnik podgrzewamy do 180 C. Przygotowujemy blachę 30x25.
2
Drożdże wrzucamy do mleka w temperaturze pokojowej.
3
Do miski dajemy mąkę, cukier puder oraz sól i mieszamy. Dodajemy jajka, następnie roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy przygotowany w mleku.
4
Dokładnie rozrabiamy ciasto. Po 5-minutowym ugniataniu, ciasto odchodzi od ścianek miski, ale wciąż pozostaje luźne. Wierzch posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 15 minut.
5
Ugniatamy, ponownie posypujemy wierzch mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na 35 minut.
6
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy prostokąt 35x42 cm. Po paru minutach wycinamy z niego kwadraty o wymiarach 7x7 cm. Powinniśmy uzyskać 30 takich kwadratów.
7
Nadzienie zależy od naszych preferencji. Może to być dżem, czekolada, czy biały ser.
8
Po nałożeniu nadzienia, zawijamy kwadraty od strony z nadzieniem.
9
Roztapiamy 12 dag masła i wlewamy je na blachę 25 x 35 cm. Bułeczki obracamy w roztopionym maśle i układamy jedna obok drugiej.
10
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Później pieczemy bułeczki przez 25-35 minut.
11
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf